У наредних седам до 10 дана ћемо доносити важне одлуке и обавјестићемо грађане о новим мјерама које су важне за будућност Србије – рекао је предсједник Србије Александар Вучић за Дневник РТС.

Генерална дебата 77. скупштине УН почела је данас обраћањем генералног секретара УН Антонија Гутереша који је поручио свјетским лидерима да су државе “затворене у огромној глобалној нефункционалости” и да нису спремне да се суоче с водећим изазовима који прете будућности човечанства и судбини планете.

Вучић одбио да прими план ЕУ за нови оквир дијалога Београда и Приштине

– Мислим да реалне прогнозе морају да буду још мрачније од онога што је рекао Гутереш. За нас је позиција још тежа јер УН играју слабију улогу у свијету, велике силе су све преузеле на себе. Тако да данас је највећи скуп овдје, изнад 150 суверена, шефова држава, премијер, што значи да људи траже наду. У сваком дијелу свијета је безброј криза, свакако једна тешка слика за све нас – рекао је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, није тешко претпоставити шта ће предсједник Русије Владимир Путин да каже.

– Претпостављам да се из фазе специјалне операције приближавамо великом ратном сукобу, и питање је гдје су границе. Бојим се да ћемо за мјесец-два да уђемо у велики свјетски сукоб који нисмо имали од Другог свјетског рата. На нама је, међутим, да грађанима обезбиједимо сигурност. За све нас, мале, не постоје лијепе и лаке вијести, и очекујем да све што будемо видјели буде даље усложњавање односа између Запада и Русије и Кине – додао је Вучић.

Предсједник је додао да се труди да избори рационалну позицију за Србију, и додао је да већ неколико мјесеци круже информације да ће Приштина ући у УН, али да је ових дана поново пуштена та прича.

– То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папир који ја нисам узео. Јасно је да је нека друга страна пустила у јавност. Ја имам једну веома добру вијест за грађане Србије. На једном од састанака који није снимљен ја сам добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова. Ми радимо и ћутимо, али када крену да траже чланства у неке нове институције, тог тренутка ће се изненадити бројем држава које то не прихватају – рекао је Вучић.

Он је додао да Србија и даље наставља да тражи компромисна рјешења, али и да снажи економску сарадњу са САД, и да је то важно за нашу земљу.

– Као што се трудимо да чувамо добре односе са Русијом и Кином. То је једина политика коју можемо да имамо. Ми због Косова можемо да имамо само своју страну. Ми морамо да будемо свуда, зато што се боримо за голи живот свог народа и своје земље – казао је председник.

Повлачење признања Косова

Предсједник Србије је рекао да је добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова.

Говорећи о свом обраћању у УН, нагласио је да је у УН једнако важна Србија као и земље које имају много већи број становника.

– Садржај ће бити прецизан, тачан и за мене лично важно да остане забиљежено да сам то рекао у УН. Желим да разумију која је позиција Србије и шта се то дешава на Балкану – навео је.

Састанак регионалних лидера

Предсједник Србије је рекао и да ће вечерас учествовати на састанку регионалних лидера, а потом подсјетио да је најављена подршка од стране ЕУ неким земљама које се понашају неодговорно.

– Морамо и ми да имамо њихову подршку, зато што смо се понашали одговорно. Испоштујте оне који су радили добро. Не можете помагати једнима, него свима, и то сам се и договорио са Рамом. Виће вечерас и Абазовић, Вјоса Османи, Џаферовић. Имаћу састанке и са Лајчаком, Гутерешом, са конгресменом Сволвелом. Много посла данас, а онда састанак са пријатељима Гренелом и Кушнером. Тек је почетак дана овдје, али да поновим, добра вијест за људе у Србији, још једна фасцикла, још једно повлачење признања – закључио је Вучић.

Вучић се данас у сједишту УН сусрео са бројним свјетским лидерима.

Засједање Генералне скупштине УН трајаће до 26. септембра.