Са доласком новог диркетора Страхиње Башевића, у ШГ „Романија“ примјетан је константан напредак. Од момента преузимања Газдинства па до данас по свим параметрима евидентан је раст и развој. Посматрајући производне и финансијске показатеље кроз године, забиљежен је пребачај свих фаза производње, константан раст финансијског резултата и побољшање ликвидности предузећа.

На питање колика је експлоатација дрвних сортимената планирана у овој години и да ли ће бити остварена, Башевић одговара:

– За 2022. годину планирано је сјечивих етата 127.000м3 нето масе свих дрвних сортимената. Од тога 109.000м3 дрвних сортимената четинара и 18.000м3 дрвних сортимената лишчара. Динамика производње је рађена на основу радних дана у мјесецу и услова рада у зимским мјесецима те се очекује да ћемо остварити план искориштавања шума. Поштујући планирану реализацију у висини сјече, очекујемо и оптимално стање залиха на крају године – навео је.

Башевић нас је ближе упознао са класификацијом купаца дрвних производа.

– Дрвопрерађивачи се класификују по степену прераде дрвних сортимената на финалне, полуфиналне и примарне произвођаче. Узимајући у обзир степен прераде, број радника, профит и обрт, Влада РС је поједине купце класификовала као стратешке. У складу са својим производним потребама купују трупце за производњу финалних и полуфиналних производа које махом продају на иностраном тржишту. За потребе производње пелета купују огревно, целулозно и рудно дрво – објашњава он.

Ближи нам се зимска сезона, тако да се јавља и већа потражња за услугама. Директор ШГ „Романија“ очекује да ће се задовољити све потребе купаца.

– Приближавање зимске сезоне директно је везано за снабдијевање становништва огревним дрветом и доступност пелета на тржишту. Све фабрике пелета имају на располагању довољне количине сировине да не прекидају континуитет производње. Цијене сировине су задржане тако да се надамо да ће пасти цијена пелета и да ће бити доступнији грађанима. Пратећи глобалне политичке околности чека нас врло тешка и са енергентима оскудна гријна сезона. Из наведеног разлога од стратешког значаја ће бити доступност сировине произвођачима пелета.

У посљедње двије године као посљедица пандемије корона вируса десиле су се значајне осцилације на тржишту производа од дрвета. Тренд раста цијена производа од дрвета није пратио тренд раста дрвних сортимената.

– То се десило тек на самом крају такорећи златног периода пословања. Економски је потпуно оправдано да раст цијена производа прати и раст цијена сировине, као и ако се деси да дође до смањења. Уважавајући те чињенице и познавајући стање на тржишту, мислимо да неће бити раста цијена у наредном периоду – прича директор предузећа Страхиња Башевић и додаје:

Због проблема проузрокованих корона вирусом, било је отежано организовати пословне процесе и активности због ангажовања великог броја радника уз максимално поштовање прописаних епидемиолошких мјера. Корона вирус није оставио утицај на пласман и продају шумских дрвних сортимената (ШДС). Њихов пласман и продаја су ишли неометаном динамиком, јер је на тржишту била већа потражња за ШДС него ранијих година. Посљедице пандемије корона вируса су се одразиле кроз повећање цијене енергената и репроматеријала што је директно утицало на трошкове извођача радова који су пословали на ивици позитивног пословног резултата, а што се одразило и на саму динамику извођења радова која је била различита по кварталима. Исти проблеми су се одразили и на повећање трошкова властите производње. Иако је иза нас веома тежак период, који је проузрокован пандемијом, успјели смо да направимо најбољи резултат у новијој историји Газдинства који нас је сврстао на прво мјесто у јавном предузећу – са поносом наглашава Башевић.

Причајући о посљедицама поремећаја у свијету, каже да су се оне минимално одразиле на функционисање Газдинства, захваљујући доброј организацији рада.

– Све околности које су утицале на рад јавних предузећа, свјетских компанија и које су допринијеле да неке од њих чак и банкротирају, трудом и залагањем нашег менаџмента минимализоване су и њихов утицај је сведен на ниво да значајно не утиче на функционисање Газдинства. Амортизовање микро и макро економских удара, који је проузроковала пандемија, може се сматрати једним од наших највећих успјеха у протеклом периоду – рекао је Башевић.

У разговору подсјећа да су шума, као ресурс, и дрвопрерада, као привредна грана, стратешки важне привредне активности за опстанак Града.

– Соколац као општина због горе наведене чињенице је број један у граду Источно Сарајево по развијености привреде. Поред туризма и пољопривреде, дрвопрерада која је уско везана са шумом као ресурсом, стратешки је важна развојна шанса нас као локалне заједнице да нађемо своје мјесто у глобалном систему развоја.

ШГ „Романија“ испуњава све предвиђене активности, а у дијелу асфалтирања путева Башевић открива:

– У овој години планирамо да издвојимо рекордну цифру за асфалтирање шумских камионских путева водећи се политиком да шума као ресурс треба да утиче на изградњу инфраструктуре. За асфалтирање 5,24км издвојићемо 665.000КМ, за инвестиционо одржавање 8,36км пута планирано је 250.000КМ, а за потребе текућег одржавања 200.000КМ. Из поменутог се види да се значајна средства издвајају за одржавање путне мреже која је дуга 350км и уједно најдужа у региону. Као приоритетна инвестициона улагања у наредном периоду биће управо путна инфраструктура, јер се једино тако трајно може ријешити проблем мреже шумских камионских путева у Газдинству.

Поред улагања у шумске камионске путеве, он је рекао да је планирана набавка теренских возила, комбибуса за превоз радника и извршење биолошких инвестиција. Као значајан пројекат ове године издваја се реновирање управне зграде и повећање њене енергетске ефикасности јер је планирана реконструкција фасаде, унутрашње столарије, ходника и степеништа, а све то због радника који, како Башевић наводи, заслужују боље услове за рад.

Од наредних планова он истиче и обнову возног парка, куповину грађевинских машина, повећање ефикасности процеса рада, минимизирање штетних утицаја макро и микро економских процеса на рад Газдинства, развој сектора за остале споредне шумске производе ради стварања додатног прихода те развој лова и ловног туиризма кроз уношење европског јелена.

Башевић се домаћински односи према предузећу, али ништа мање није приоритетно вредновање и поштовање радника.

– Око себе сам окупио тим врло способних, кооперативних и одговорних људи који су схватили моју идеју и мисију и ухватили су се у коштац са врло комплексним и великим проблемима. Озбиљност приступа рјешавању проблема, као и уложена енергија крунисани су показаним резултатом на шест мјесеци пословања ове године. Сам резултат је потврда и награда за оно око чега смо се окупили, а то је борба за враћање шумског газдинства на мјесто које већ одавно заслужује. Као награду радницима за остварене резултате организовали смо радничке игре на Копиту. Захваљујући оствареном резултату исплатили смо регрес и повећали цијену рада – закључио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име