Државна сахрана краљице Елизабете II одржана је у Вестминстерској опатији. Догађај су пратили милиона гледалаца широм света, а неки од њих, нарочито они из Србије приметили су један интересантан детаљ – две православне иконе. Откуд оне у срцу англиканске цркве?

Према подацима који се могу наћи на званичном сајту Вестминстерске опатије иконе Христа спаситеља и Богородице са Исусом постављене су у наосу опатије 25. марта 1994. године. Изложене су на стубовима недалеко од гроба Незнаног војника (неидентификованог британског војника који је погинуо током Првог светског рата. Од свих надгробних споменика који се налазе у опатији, једино је тај гроб забрањено газити).

– Иконе као истакнути хришц́ански симбол поставили смо како бисмо подсетили посетиоце на главну функцију опатије као цркве која ради и у којој се верници моле. Они такође означавају тачке где посетиоци могу запалити заветне свец́е (први пут уведене током периода пре Заливског рата 1990. године) и изговарати молитве – наводи се на сајту опатије.

Иконе су дело руског уметника Сергеја Федерова и носе карактеристике византијског стила сликарства из 11. века.

Иако некоме са стране потез постављања православних икона усред англиканског храма може деловати необично, две цркве су заправо веома блиске.

Супруг покојне краљице, принц Филип, крштен је у православљу али је, да би се оженио Елизабетом, променио веру. Његов син, садашњи краљ Чарлс III, показује велико интересовање и поштовање према православљу. До сада је неколико пута посетио Свету Гору и Хиландар и тамо боравио по месец дана.