Фото: Б.Радоњић

На изградњи ски-лифта на узвишењу Пуховац надомак општине Соколац у току су завршни радови који се односе на армирање и бетонирање стопа за полазну и излазну станицу, док су стопе за стубове и сами стубови изливени прије пар седмица и позиционирани на одговарајуће мјесто.

Према ријечима Миљана Петровића, који је задужен за изградњу ски-лифта, осим наведених, изводе се и земљани радови, а након њих креће се са монтажом лифта.

– Прије неколико дана завршено је изливање рупа за стубове и могло би се одмах кренути са монтажом стубова лифта, платформе на лифту и затим док то будемо радили, сачекати да се осуши бетон полазне и излазне станице. Након тога, услиједиће монтажа мотора лифта и његових основних елемената – навео је он.

Осим радова на припреми за постављање ски-лифта, истовремено се одвијају радови на изградњи објекта који ће бити на услузи скијашима за одмор између скијања уз топли напитак.

– Тренутно мајстори раде на шаловању терасе, прилазних степеница и стаза. А када је сам објекат у питању, унутра ће се радити обложни зидови на један необичан начин и наравно, на вањским зидовима термо-изолациона фасада која ће дати допринос овом објекту у очувању унутрашње температуре. И поред заштитног појаса у виду стабала, овдје је увијек присутан вјетар тако да је једна од идеја да се у наредном периоду уради још један заштитни појас да би се овај објекат и ски-стаза заштитили од вјетра – додао је Петровић.

Он је појаснио да су у плану три скијашке стазе, од којих ће блажа дужине 600 метара бити освјетљена, друга дужине 750 метара нешто захтјевнија и биће за дневну варијанту, док ће трећа стаза имати секцију која је мало равнија са нешто вишим нагибом у другом дијелу дужине 700 метара.

Петровић је посебно нагласио да су уложени огромни напори да се сви радови заврше до почетка зимске сезоне.

Фото: Б.Радоњић

Имамо подршку Владе Републике Српске и локалне заједнице и само бих додао да сам наишао на позитивну повратну информацију од свих релевантних институција приликом прикупљања докумената за овај пројекат. До сада је уложено око 250.000 КМ, имамо још средстава на располагању и вјероватно ће цјелокупна вриједност завршеног ски-лифта бити око 350.000 КМ – појаснио је он и додао да је ски-лифт допремљен 23. децембра прошле године, налазу се у округу фирме „Ромасок“, припремљен је и чека монтажу.

Ски-лифт ће бити прилагођен за све узрасне категорије, уз одабир одговарајуће стазе. У том погледу, изнад објекта градиће се беби-лифт за најмлађе. Петровић је казао да је у плану и изградња вјештачког језера на дну стазе, који би у зимском периоду служио за осњежавање стаза, док би у љетном био туристичка понуда у виду шеталишта и боравка у природи.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.