Произвођачима млијека на подручју општина Соколац, Пале, Хан Пијесак и Рогатица данас су испоручена 24 грла аустријског сименталца, набављена у оквиру пројекта „Развој сеоског предузетништва и пољопривреде“ Међународног фонда за развој пољопривреде /ИФАД/ који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У оквиру овог пројекта набављено је укупно 200 квалитетно приплодних јуница чешког и аустријског сименталца, укупне вриједност 1.285.000 КМ.

Менаџер Пољопривредног кластера „СРП“ Жељка Пејовић рекла је Срни да је из пројекта суфинансирано 40 одсто од укуне цијене грла или 60 уколико је носилац домаћинства жена или лице млађе од 35 годна, општине су суфинансирале са 10 до 30 одсто, а остатак корисници.

„Произвођачи који су се одлучили за набавку јуница у оквиру овог програма потписали су кооперантски уговор са мљекаром `Пађени` о предаји укупних количина млијека и условима отплате робног кредита“, навела је Пејовићева.

Према њеним ријечима, овим пројектом подржани су мали произвођачи млијека са подручја Сарајевско-романијске и Горњодринске регије и са подручја Херцеговине.

За реализацију ове активности задужен је Пољопривредни кластер „СРП“ у Сарајевско-романијској и Горњодинској регији.

Према њеним ријечима, Мљекара „Пађени“ из Билеће, лидер у мљекарском сектору који гарантује сигуран откуп и плаћање, изразила је потребу за проширењем кооперантске мреже и откупом већих количина млијека са ширег подручја Републике Српске.

Пејовићева је навела да је на основу бизнис плана ове мљекаре набављено 200 квалитетно приплодних јуница за кооперанте мљекаре који могу и желе да прошире основно стадо.

„Кооперанти су уплатили мљекари дио свог задужења, а остатак ће моћи отплаћивати у млијеку, с обзиром на то да је мљекара изашла у сусрет произвођачима и додатно их подржала кроз кредитирање“, навела је Пејовићева.

У зависности од регије и прилагођености раса различитим агро-еколошким условима, кооперантима су понуђене двије опције, те су пољопривредници могли да се опредијеле за јунице расе „чешки сименталац“ или „аустријски сименталац“.

Набављено је 140 грла из Чешке и 60 из Аустрије.

Набавка грла организована је под стручним надзором селекционера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, чији представници су били укључени у селекцију грла у земљама извоза.

Пејовићева је нагласила да је овај програм реализован на подручју осам општина херцеговачке регије, Берковићи, Невесиње, Љубиње, Калиновик, Билећа, Гацко, Требиње и Фоча, те шест општина Сарајевско-романијске регије Хан Пијесак, Соколац, Рогатица, Рудо, Пале и Вишеград.