Законодавни одбор Скупштине Црне Горе одгодио је расправу о предлогу црногорског председника Мила Ђукановића за скраћење мандата 27. сазива парламента, јер председник државе није дошао на седницу.

Председница Одбора Маја Вукићевић казала је данас на нема услова да се расправа о тој тачки дневног реда одржи јер јој мора присуствовати предлагач односно председник државе Мило Ђукановић.

Вукићевић је навела да је већ једном одгодила седницу јер јој је речено из ДПС да ће председник државе данас доћи на седницу. Навела је и да је спремна још једном да одгоди седницу.

„Ја ћу ову сједницу још једном одгодити док се не стекну услови да се сједница одржи“, навела је Вукићевић.

Посланица ДПС-а Јованка Лаличић казала је да нема препрека да се седница Одбора одржи, јер на седницу Одбора могу да дођу и представници предлагача.

Лаличић је навела да ће седници Скупштине, када се буде расправљало о скраћењу мандата, присуствовати председник државе, али да ниједан пропис не предвића да Ђукановић мора бити присутан и на седници Одбора.

Председник ЛП Андрија Поповић саопштио је да је очекивао да ће Ђукановић доћи на данашњу седницу, мада како додаје законима та обавеза није прецизирана.

Ђукановић је у образложењу иницијативе навео да се нису стекли услови да мандат за састав Владе повери лидеру Демоса Миодрагу Лекићу.

Како је рекао, консултативни процес је јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбедио подршку у Скупштини за састав 44. Владе Црне Горе.

“Скраћење мандата Скупштини најоптималније решење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност за организовање превремених парламентарних избора у што краћем року“, сматра Ђукановић.

То ће, сматра председник, омогућити избор Владе која ће деловати у пуном капацитету.

Црногорски парламент ће о предлогу Ђукановића расправљати на седници која је заказана за петак.