Од почетка ове школске године и у преостале 82 школе у Српској уведен је е-дневник, односно електронски дневник, те је сада укупно 281 школа укључена у овај систем, потврдили су за „Независне“ из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Тиме је родитељима омогућен увид у оцјене, изостанке, распоред и слично, док је наставницима олакшана израда обједињених извјештаја за одјељење, могућност аутоматског штампања свједочанстава и извјештаја, слања порука родитељима о састанцима, консултацијама и слично.

Из ресорног министарства су истакли да је сада овај дневник уведен у 187 основних, 79 средњих, 11 умјетничких и четири специјалне школе, односно у све јавне основне и средње школе у Српској, тако да нема више јавних школа у којима је потребна имплементација истог.

„Е-дневник је 2018. године уведен у 72 основне школе, у 2020. у 115 основних и 12 средњих школа, а у августу ове године у 67 преосталих средњих школа, 11 умјетничких и четири специјалне школе. Пројекат се показао као позитиван примјер повећања транспарентности васпитно-образовног процеса, боље комуникације родитеља и школа, увида у све параметре васпитно-образовног процеса у реалном времену, употребе савремених дигиталних алата за вођење педагошке документације, аутоматизације извјештавања, штампања свједочанстава и диплома, као и одређеног вида стандардизације у образовању“, навели су из Министарства.

Истичу да су утисци родитеља и наставника позитивни, јер су користи које им систем доноси вишеструке и олакшавају им свакодневни рад и омогућавају бољи увид у напредовање ученика у школи.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, а уједно и директор Грађевинске школе у Бањалуци, за „Независне“ каже да од сада и Грађевинска школа, Технолошка, али и још неколико школа у Бањалуци које до сада нису биле у систему, улазе у њега.

„Тренутно се уносе подаци, а од октобра овај систем треба да почне функционисати пуним капацитетом. Већина школа је до сада била у систему, а иако ми претходно нисмо имали искуства с тим, од колега сам чуо да је то заиста добар пројекат“, рекао је Бајић.

Како каже, то ће допринијети и да се архива чува, те ће на тај начин имати обједињене све податке.

Да су велике предности увођења е-дневника, потврђује и Милорад Надеждин, директор ОШ „Свети Василије Острошки“ и предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије.

„Ми смо једна од првих школа која је увела овај програм, имамо дугогодишње искуство и заиста смо задовољни. Доступност података је цјелодневна, ажурира се уношење података и осталих оцјена у законском року“, рекао је за „Независне“ Надеждин те додао да је у питању корисна ствар, гдје и родитељи и ученици имају приступ информацијама.

Бањалучанин чија дјеца похађају школе у које је е-дневник уведен и заживио у пандемији вируса корона, истиче да је електронски дневник једна од добрих новина у образовању у Српској.

„На само један клик видите све у вези с вашим дјететом, од оцјена до изостанака, а ако видите неке негативне ствари, можете одмах да реагујете и да видите с разредним старјешином како тај проблем ријешити. Е-дневник је свакако велика помоћ за родитеље у овом убрзаном животу“, истакао је овај Бањалучанин.