ЦИК је одржао прву пресс конференцију након проведених Општих избора у БиХ.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић казао је да ни пети дан након избора због неизвршавања законске обавеза бирачких одбора ЦИК је био спријечен да јавности у БиХ у року од 24 сата презентује изборне резултате са скоро 1000 бирачких мјеста.

„Због њиховог нерада велики је терет спао на општинске и градске изборне одборе. Општинска изборна комисија утврђује збирне обједињене резутате за све нивое власти за које су проведени избори и о томе саставља записник. Правилником о провођењу избора је утрђено да уколико ОИК/ГИК није у могућности да се подноси захтјев ЦИК-у за отварање врећа. И тај рок није испоштован јер је било превише бирачких мјеста за које није било могуће утврдити изборне резутате.

ЦИК је издао наредбе за отварање врећа у више од 60 градова и општина. Рок за извршење те наредбе је истекао у сриједу у поноћ који није испоштовало 11 изборних комисија. Према 11 ИОК/ГИК упутили смо поново наредбу да одмах доставе резултате са бирачких мјеста, па чак и са оних који нису валидирани и да ће њихова валидација бити извршена у Главном центру за бројање“, казао је Арнаутовић.

Он је казао да су бирачки одбори са бирачких мјеста на које се односе наредбе ЦИК-а погрешно паковали изборни материјал.

„Као никад прије за ове изборе је дат значај на едукацији. Било ко се могао обучити само да је погледао видео-материјал. Проблем је у томе што политичке странке именују бирачке одборе. Најважније им је било да извјештавају странку која их је предложила, а не ИОК/ГИК. Док политички субјекти буду имали монопол за састав бирачких одбора имат ћемо овакву ситуацију. ЦИК је тражио да се промијени начин именовања бирачких одбора. Наша иницијатива није чак ни разматрана“, казао је Арнаутовић.

Такође, говорио је и о приједлогу ЦИК-а за увођење скенера и брзог трансфера резултата, али да ЦИК није законодавац.

„Критичари који критикују ЦИК-у морају знати да ми не можемо уводити нове технолгије без одлуке Парламента. Ми нисмо законодавац“, додао је.

Арнаутовић је казао да још увијек није могуће улагати приговоре за поновно бројање гласова или понављање избора.

Путем поште преузето је 44.038 пошиљки те ће се ти гласови бројати само ако на коверти није датум старији од 2. октобра.

Хаџиабдић: Тражићу да се отворе сва спорна бирачка мјеста

Ирена Хаџиабдић, чланица Централна изборне комисије БиХ, на конференцији за медије је рекла да је сумњиво када је неко у „мртвој трци“ за побједу, а на неком бирачком мјесту има нула гласова.

– Везано за поништење избора закон је врло јасно прописао услове када се избори поништавају. Ми ћемо јасно сагледавати да ли има тих услова. Све оно гдје је кандидат умало побиједио, има нула гласова, наравно да је то сумњиво.

Наравно да ћу тражити да по службеној дужности отворимо сва та бирачка мјеста, па тек онда када све сагледамо, да ли смо имали информацију да је на том мјесту била трговина бирачких одбора, гдје нисмо имали доказе, а јесмо сумње, гдје нисмо имали елемената за доношење санкције, да ли смо имали примједбе у записнику, да ли је било превише особа које су при гласању користиле помоћ друге особе, да ли је неко од домаћих посматрача стављао исте примједбе које се сада истичу у примједби политичког субјекта, да ли је образац са резултатима преправљан и нечитак – казала је Хаџиабдић.

Каже да када се то све стави у контекст и узме извјештај супервизора за свако бирачко мјесто и да ли је неко ко је умало побиједио и у уској трци сада има нула гласова онда се добије комплетна слика.

– Тек тада се може говорити да је било ријеч о неправилностима које су могле утицати на изборну вољу да се ти избори морају поништити. Сигурна сам да ће бити таквих ситуација, али у овом моменту не знамо у којем обиму – додала је Ирена Хаџиабдић.

Казала је да када се установи да је ријеч о неправилностима које могу утицати на изборну вољу тада се избори могу поништити те је додала да је сигурна да ће бити таквих ситуација, али не зна тренутно у којем обиму.