Гријна сезона у Скопљу почеће у суботу, 15. октобра, иако држава има гас за само двије седмице рада топлана, односно до 1. новембра.

Премијер Димитар Ковачевски истиче да је држава спремна да користи алтернативно гориво за гријање домова, школа, вртића, пословних просторија, министарстава, с обзиром на то да топлане могу да раде на гас и мазут.

– Ове године смо учинили све да Скопље 15. октобра има гријање. Није било лако с обзиром на изузетно високу цијену гаса. Међутим, с обзиром на краткорочно појефтињење гаса и уговор који Макпетрол има са добављачем са којим традиционално ради, до краја октобра је обезбијеђен износ за рад топлана. А, ако гас енормно поскупи, држава је спремна да да домове грађана загрева алтернативним горивом – рекао је Ковачевски.

Он је, како преносе македонски медији, рекао да није проблем само цијена гаса, већ је проблем и доступност.

– Знате да је дошло до скретања гасовода скеверни тог, што је смањило испоруке, затим често долази до смањења протока… – рекао је Ковачевски.

Премијер је рекао да је гас до 1. новембра обезбедио Мекпетрол по цијени од 1.713 евра за 1.000 кубних метара гаса.

– До краја гријне сезоне биће одређен концепт гријања, односно енергије у зависности од тога да ли ће и у ком режиму радити гасна електрана ТЕ-ТО, која као нуспроизвод производње електричне енергије испоручује топлотну енергију – саопштено је из те компаније.