У СНСД и партнерским странкама сматрају да су избори завршена прича и да је Милорад Додик нови предсједник Републике Српске, али опозиција протестује, јер је, како тврде, њихова кандидаткиња за предсједницу РС, Јелена Тривић, покрадена и то „на организован мафијашки начин“.

Да ли ће, данима након што су грађани гласали, у утакмици Додик Тривић услиједити „друго полувријеме“?

За сада је јасно једино да ће о томе одлучити Централна изборна комисија БиХ, али тек након што преброји све гласове.

Како објашњава Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције ”Под лупом” и бивши члан Централне изборне комисије БиХ, тек када ЦИК објави комплетне прелиминарне резултате почињу да теку рокови за улагање приговора.

– Сви субјекти могу да поднесу приговор, ако сматрају да је било кршења Изборног закона. Ја не знам какву ће одлуку донијети ЦИК; то зависи од предочених доказа, али ако ЦИК отвори поступак, мораће провјерити све што је пријављено, те по службеној дужности провјерити и неке друге случајеве, у којима има индиција да су се десиле неправилности – објашњава Шехић.

Кључно је то што ће ЦИК прво утврдити да ли откривене и доказане неправилности на спорним бирачким мјестима могу утицати на коначни резултат избора.

– Ако могу утицати на резултат, закон налаже поништавање гласања на појединим бирачким мјестима, с тим да се на тим мјестима избори понављају – каже Шехић.

Уколико се испостави да гласање на спорним бирачким мјестима не може утицати на коначни резултат „утакмице“, одговорни ће бити кажњени, али се избори неће понављати.

Тешко је очекивати да би ЦИК могао поништити гласање у цијелој Републици Српској, што је један од захтјева опозиције, али многи аналитичари сматрају да би могло бити понављања гласања у појединим локалним заједницама, које су јавности од раније познате по изборним ујдурмама.