Против војника Оружаних снага БиХ Немање Трипковића (28) из Фоче, код којег је љетос полиција у Палама пронашла више од пет килограма марихуане, Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву подигло је оптужницу.

Наиме, након спроведене истраге, он је оптужен због кривичног дјела неовлаштена производња и промет опојним дрогама, а оптужницу је потврдио Основни суд у Сокоцу. Уколико му се докаже кривица, запријећена казна затвора за ово кривично дјело је од једне до десет година, пишу Независне.

„Оптужницом се Трипковићу ставља на терет да је 16. јуна 2022. године на подручју Пала, у мјесту Љубогошта, на задањем сједишту возила ФАИТ стило, које је користио, неовлаштено држао и превозио у пет ПВЦ пакета марихуану ради даље продаје“, наводи се у оптужници.

Како се наводи, наркотици су били у паковањима од 1.040 грама, 1.035 грама, 1.035 грама, 1.035 грама, 1.030 грама.

Наводи се да је дрогу набавио од њему познатих лица иако је знао да се ради о опојној супстанци за чију набавку и држање нема одобрење надлежног органа, јер се налази на листи опојних дрога чије су држање и промет забрањени и ограничени Законом о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога.

Према ранијим инфомацијама, полиција је ухапсила и Слободана Самарџију из Сокоца, за којег се сумњало да му је продао дрогу.

Истражни органи Министарства одбране и Оружаних снага БиХ покренули су поступак за утврђивање дисциплинске и кривичне одговорности припадника Оружаних снага БиХ, који је ухапшен због сумње да је починио кривично дјело неовлаштена производња и промет опојних дрога, саопштило је поменуто министарство.

Након хапшења припадника Оружаних снага БиХ надлежни у Министарству одбране БиХ и Оружаним снагама покренули су поступак за утврђивање дисциплинске и кривичне одговорности Трипковића те уколико се утврди да је војно лице повриједило одредбе важећих законских и подзаконских прописа, у складу са степеном прекршаја, биће адекватно санкционисано.

Тада су Оружане снаге БиХ оштро осудиле сваки облик непримјереног понашања припадника ОС БиХ, које доводи до повреде одредаба етичког кодекса понашања те нарушавања угледа, јер, како су навели, од њих се очекује да искажу највећи степен професионализма, моралног и одговорног понашања током професионалних, али и свакодневних обавеза.