Цијене робе и услуга у Српској за годину су порасле за 16,1 одсто, али та би цифра, према најавама, идућих мјесеци могла бити још већа, због чега упоредо са инфлацијом расте и страх становништва како преживјети сутра.

Таласу поскупљења који већ мјесецима потреса Српску, али и свијет нема краја, а предвиђања нису нимало оптимистична, с обзиром на то да домаће цјеновнике увелико кроје кретања на свјетским берзама, првенствено нафте. Према најновијим подацима Завода за статистику РС, цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру ове године, у односу на претходни мјесец у просјеку су биле више за један одсто, док су у односу на исти мјесец лани у просјеку више за 16,1 одсто.

Статистичари су израчунали и да је прошлог мјесеца за килограм хљеба у просјеку требало издвојити 3,21 КМ, а у исто вријеме лани 2,61 КМ.

– Килограм јунетине са костима у септембру је коштао 12,12 КМ, а у истом мјесецу прошле године 8,53 КМ. За килограм телетине без костију прошлог мјесеца било је потребно 24,05 КМ, а лани 19,91 КМ – подаци су Завода.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас Српске” да произвођачи меса зависе од свјетских берзи, од тога како ће се кретати цијене житарица и уљарица.

– Ако не дође до стабилизације цијена ђубрива, нафте, сјемена и свих других инпута, нема ништа од појефтињења, треба очекивати да цијене чак порасту. С друге стране, могућ је и пад цијена меса ако инпути појефтине – рекао је Митровић, додавши да доста зависи и од цијена меса које увозимо.

Драстично поскупљење видљиво је и код млијечних производа. Подаци Завода показују да је килограм жутог сира прошлог мјесеца коштао 18,55 КМ, а у истом периоду лани 11,32 КМ, док је литар млијека коштао у просјеку 2,03 КМ, а лани 1,42 КМ.

Власник мљекаре “Дуле” из Бијељине Душко Цвјетиновић каже за “Глас” да су цијене сировог млијека отишле горе, па су скочиле и цијене производа.

Шта ће се десити идућег мјесеца, то нико не зна, јер све зависи од количине млијека која пристигне од пољопривредника. Ако мљекари буду тражили више, није могуће да ми останемо са овим цијенама производа – рекао је Цвјетиновић.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су цијене основних животних намирница одлетјеле у небо, па се може рећи да је и хљеб постао луксуз за поједине становнике.

– Док пензионер са просјечним примањем плати режије и лијекове, не остану ни двије марке дневно да преживи. То значи да дневно има само за шниту хљеба и чашу воде – рекла је Марићева, додајући да су грађани приморани да подижу кредите и иду у дужничко ропство.

Економиста Зоран Павловић каже да надлежни у БиХ инфлацију могу обуздати укидањем акциза на гориво.

– Са друге стране, морамо се окренути домаћој производњи, јер ако се помогне домаћим произвођачима да производе више, онда ће и цијене бити релативно стабилне, не би толико зависиле од увозних – рекао је Павловић.

Просјечна плата

Према подацима Завода за статистику, просјечна нето плата исплаћена у септембру ове године износила је 1.189 КМ и у односу на август номинално је већа за два одсто, а реално за један одсто. У односу на исти мјесец претходне године номинално је већа за 15,9 одсто, а реално мања за 0,2 одсто.