Фото: Pixabay

Упркос ономе што нам приказују романтични филмови, флерт не значи да морате да трепћете и смијете се свакој шали коју особа која вас интересује изговори.

Према ријечима психолога, флерт је много мање компликован него што се чини.

Ако флертујете с неким ко вам се допада и желите да га боље упознате, оно на шта би требало да се усмјерите јесте да му дате до знања управо то, умјесто да покушавате да га натјерате да му се допаднете.

Фокусирање на то помоћи ће вам да уклоните притисак из ситуације. Надам се да ц́е вам бити лакше да будете то што јесте. Ако вам се концепт флертовања и даље чини помало застрашујућим, то је у реду. Толико ствари може да вам прође кроз главу кад разговарате с неким: Да ли се превише смијем? Да ли имам храну на зубима? Међутим, како Тара објашњава, то су бриге које можете да оставите иза себе ако се усредсредите на осам савјета у наставку. Они ц́е вам помоћи да флертујете са самопоуздањем које вам је неопходно.

Заборавите на унапријед смишљене одговоре

Покушајте да будете што више ви и разговарајте онако како бисте то радили с пријатељем. То је најбољи начин да вас неко упозна. Ако се деси да не кликнете, то је у реду. Та особа једноставно није била за вас.

Успоставите контакт очима

Ово је једноставна техника, али једна од најважнијих. Гледање некога у очи одличан је начин да му дате до знања да вас интересује то што прича. Нисте сигурни како то да урадите?

Гледајте у особу природно, не извјештачено или тако да све вријеме размишљате о флерту. Не преувеличавајте.

Према једном истраживању, идеално је слиједити правило 50/70 које сугерише да током разговора морате да имате контакт очима 50 одсто времена док ви причате и 70 одсто док слушате. У међувремену, можете попити гутљај пића или прећи погледом преко остатка просторије. Овај баланс ће показати и интересовање и самопоуздање.

Не размишљајте много

Кад имате трему, могућност да будете трапави или да се избламирате увећава се. Али не оптерећујте се тиме. Ако проспете мало вина по мајици током састанка, након што га очистите, умјесто да причате о томе шта се десило, покушајте да кажете нешто шармантно попут.

Похвалите га

Ово некад може бити тешко. Када дајете искрен комплимент, он захтијева рањивост, он директно ставља до знања шта осјећате по питању његовог изгледа, личности, одјеће итд. Чак и ако се мало осјећате нервозно због овога, велике су шансе да ће поштовати ваше љубазне ријечи и вашу аутентичност.

Користите амбијент

Када, и ако, дођете до непријатне тишине у разговору, обратите пажњу на околину, сигурно ћете наћи нешто што ће вас подстаћи на разговор или коментар. И тако ћете сазнати нешто о саговорнику.

Постављајте питања

Памтите одређене ствари о тој особи док разговарате и постављајте питања. Ако сте разговарали с њим претходно неколико пута и примијетили да увијек носе исту огрлицу или наруквицу, питајте га због чега је она за њега посебна. Прокоментаришите и упитајте која прича стоји иза неке фотографије која вам је посебно привукла пажњу на његовом Инстаграму. Ово ће показати да сте заинтересовани за неки дубљи однос.

Унесите лежерности у разговор

Када разговарате с неким неко вријеме, имаћете простора да унесете и дозу лежерности у вашу комуникацију. Слободно се шалите, тако ћете опустити ситуацију и омогућити да откријете и његов смисао за хумор. Кокетно се нашалите и на рачун његових година, изгледа или неког ранијег коментара.

Смијте се

Невјероватно је колико смијех може да значи у комуникацији. Истраживање из 2003. године открило је да гледање насмијаног лица може да активира регију у мозгу која се “пробуди” и кад добијате неку награду. У преводу: Кад видите некога како се смјешка или кад се некоме осмјехнете, осјећај је посебан. То може доста да значи и током неспретног првог састанка.