Долар се тргује данас према корпи водећих валута близу најнижег нивоа у посљедњих више од мјесец дана.

До тога је дошло усљед очекивања да ће Федералне резерве прећи на мање агресивно повећање камата да би ублажиле ризик од рецесије, а вриједност евра је наставила да расте изједначивши се коначно с доларом.

Евро је достигао максимум од 1,00935 долара на раном азијском трговању усљед очекивања да ће Европска централна банка данас знатно подићи своје камате, а ојачала је и британска фунта на 1,1645 долара, преноси Ројтерс.

Обје валуте су забиљежиле највиши курс према долару од 13. септембра, мада су касније незнатно смањиле добитке за око 0,1 проценат свака.

На валутним берзама се очекује да ће ЕЦБ повећати кључне камате за 75 базних поена.

Јапански јен је благо напредовао према америчкој валути уочи сутрашње сједнице Банке Јапана о монетарној политици, попевши се на 145,11 јена за долар, што је његов највиши ниво од 21. октобра.

Према посљедњим подацима с тржишта, јен је у порасту за 0,72 одсто на 145,35 за долар, подстакнут неким спекулацијама о могућој промјени политике јапанске централне банке, мада већина аналитичара очекује да ће БоЈ задржати ултра ниске каматне стопе.

Доларски индекс, мјера вриједности америчке валуте према корпи ривала, занемарљиво се опоравио, за 0,05 посто на 109,61 поена, од пада током раније сесије на 109,54 поена, што је био његов најнижи ниво у више од мјесец дана.

Централна банка Канаде је током ноћи објавила мање повећање кључне камате него што се очекивало и саопштила да се ближи завршетку своје историјске кампање пооштравања монетарне политике.

Канадски долар се посљедњи пут трговао по курсу од 1,3547 за један амерички долар.

Што се тиче предстојећег састанак ФЕД-овог Комитета за операције на отвореном тржишту сљедеће недјеље, који доноси одлуке о референтној стопи, на берзама се и даље очекује још једно повећање камате за 75 базних поена, али истовремено расту и очекивања да ће се ФЕД у децембру одлучити за мање подизање стопе.

Подаци са америчког тржишта некретнина објављени ове недјеље, који су показали да су цијене породичних кућа у САД пале у августу и да је продаја нови кућа пала у септембру, тржишни актери виде као аргумент више да циклус агресивног пооштравања монетарне политике ФЕД-а већ успорава економију.