Неки људи сматрају да је пожељно постељину мењати једном недељно, док други тврде да је потпуно здраво то радити једном месечно.

Истраживање је открило да трећина Британаца пере постељину само једном годишње, док је просечно време између промена постељине за Американце 24 дана. Према подацима са Гугла, сваке године се изврши готово 53.000 онлајн претрага о томе колико често треба прати постељину, а тај број достиже врхунац сваког јануара.

Моли Фрешвотер, оснивачица Secret Linen Store-a, продавнице са луксузном постељином, изјавила је: „Истина је да већина нас не пере постељину сваке недеље, и то је сасвим у реду“.

Начин живота, рутина одласка на спавање, колико се често особа тушира, имате ли кућне љубимце, једете ли у кревету и колико често имате секс, све то утиче на то колико често треба да перете своју постељину, пише Еxпресс. На пример, људи који се често туширају и који не проводе дуго времена излежавајући се у кревету, немају кућне љубимце и спавају у пиџамама могли би причекати дуже од недељу дана на прање постељине. Заправо, могли би је оставити и до месец дана ако су је мало користили.

С друге стране, за људе који пуно једу у својим креветима, спавају голи, деле своје кревете са псом и прилично се зноје, вероватно је пожељније да своју постељину мењају једном недељно.

Чешће прање постељине него што је потребно заправо може узроковати да постељина постане истрошенија него што треба. Како би постељина дуже трајале између прања, стручњаци из Сецрет Линен Сторе-а предлажу следеће:

Спрејеви за постељину

Мирис свеже опране постељине толико је примамљив да вас може навести на претерано прање, али улагање у спреј за платно с прекрасним мирисом даће постељини осећај да је „управо опрана“ без да је ставите у машину за веш.

Ношење пиџаме

Мртве ћелије коже и масноћа коју ваше тело излучује један су од главних хигијенских разлога за редовно прање постељине. Ношењем пиџаме штитите своју постељину стварајући баријеру између вашег тела и постељине, а пиџама је пуно мања и лакша за прање од комплетне постељине.

Одлагање чисте постељине

Сложите опрану постељину и одложите је на хладно и тамно место, али припазите на дрвене ормаре, јер би се мирис дрва могао пренети на суво рубље. Не заборавите да постељину одложите у ормар само када је потпуно сува. Ако је рубље влажно када се одлаже, на тканини ће се размножити бактерије и настаће буђ.

Туширајте се пред спавање

Туширање пре одласка у кревет одличан је начин за смањење скупљања бактерија у постељини.