Октобарска 132. Критична маса један је од догађаја у оквиру Другог Београдског Фестивала менталног здравља.

На бициклу се људи осећају: ”боље, ведрије, расположеније, мирније, здравије, виталније, слободније, срећније, оптимистичније”. То знају сви који возе бицикл и зато је 132. Критична маса, заказана за суботу, 29. октобар, посвећена засигурно једној од најважнијих тема и горућих проблема у животу свих нас – нашем психичком здрављу.

Свака трећа особа у Србији може се сматрати психолошки угроженом, кажу најновија истраживања (ПИН, 2022), а код сваког шестог становника Србије (15,2%) присутне су сметње које заслужују пажњу психијатра у том тренутку (Цов2Соул, 2021). Све чешће нам се јављају депресивне и анксиозне реакције на различите животне ситуације које произилазе из данашњег стила живота и свакодневног стреса.

С друге стране, анкета коју је спровео Cycleplan је показала да је око 75% људи осетило побољшање свог менталног здравља од када су почели да возе бицикл. И баш зато што се ређе прича о предностима које вожња бицикла има по наше ментално, у односу на физичко здравље, одлучили смо да скренемо пажњу јавности, али и институција и стручњака колико је бицикл јефтин, лако доступан и врло ефекисан начин да сами учинимо нешто за себе и своје здравље.

Како бицикл утиче на наше ментално здравље?

– Утиче на боље расположење! Вожња бицикла повећава концентрацију кисеоника у организму и утиче на лучење ендорфина и серотонина, хормона који су задужени за осећај доброг расположења и среће.

– Смањује вероватноћу појаве анксиозности и депресије! Бициклизам подстиче мозак да лучи допамин који смањује осећај умора и безвољности.

– Вожња бициклом утиче на смањење негативних мисли тиме што фокусира пажњу на једну пријатну физичку активност.

– Смањује стрес! Вожња бицикла балансира ниво кортизола и адреналина у организму и помаже да се изборимо са стресним ситуацијама, не само на послу и приватно, већ и у саобраћају. Самим избегавањем гужве, већ сте корак даље од стресирања.

– Утиче на самопоуздање, на боље памћење и сан, социјализацију, а због бицикла ћете такође провести више времена напољу. Поред свега лако је уклопити га у свакодневни део живота.

Зато Удружење грађана ”Улице за бициклисте” у сарадњи са ”Покретом за ментално здравље” и ”Грађанским иницијативама” организује Критичну масу – „Педалом до менталног здравља“.

Окупљање је 29.10.2022. у 14:30х на Тргу Николе Пашића, а циљ – да покажемо да је бицикл и физички и психички, и телесно и душевно здраво, срећно и лако решење за кретање кроз град и наше савремене животе.