Зимска опрема од сутра је обавезна у Републици Српској и БиХ за сва моторна возила, без обзира на временске услове, а то значи зимске гуме на возилима, које су од пресудне важности за безбједност возача и путника, наводе из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске.

Самостални виши стручни сарадник за односе са јавношћу и међународну сарадњу АМС-а Перица Пећанац рекао је Срни да возило треба припремити за вожњу у суровим зимским условима, да су гуме од пресудне важности за безбједност возача и путника.

„Најбоље је већ сада ставити на аутомобил све четири зимске гуме, исте марке, модела и димензије коју прописује произвођач аутомобила“, рекао је Пећанац.

Он је појаснио да зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Пећанац је додао да се под зимском опремом сматрају и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са минималном дубином газећег слоја четири милиментра и ланцима за снијег, односно другим уређајима за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

– За вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему – навео је Пећанац.

Из АМС-а Српске савјетују да се радње у саобраћају зими, било да је у питању промјена правца или брзине кретања, морају обављати спорије, јер нагле могу довести до губљења контроле над возилом.

Зими је потребно држати дуже остојање од возила испред, јер ће возачи имати више времена да безбједно зауставе возило, без наглог и опасног кочења.

„Размак потребан да би се зауставило возило на залеђеној површини може бити до три пута већи него када се вози по сувом путу“, наводе из АМС-а.

Из АМС упозоравају да ланци за снијег нису замјена за зимске гуме, већ представљају користан додатак, те да се користе искључиво за вожњу по снијегу и по правилу треба да се користе и на возилима која имају погон на сва четири точка, с тим што се тада они монтирају само на предњем или задњем пару точкова.

-Посједовање зимске опреме за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама, обавезно је од сутра до 1. априла 2023. содине – саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Напомињу да се под зимским условима на путу подразумијева ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен.

МУП Српске, с циљем одржавања повољног стања безбједности, подсјећа учеснике у саобраћају да је потребно да се припреме за услове вожње у промијењеним временским приликама, уз апел на поштовање саобраћајних прописа.