Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се налази у затвору на острву Вајт, Велика Британија, гдје издржава доживотну казну, лишен је права да се причести и исповиједи, тврди свештеник Епархије британско-скандинавске Радмило Стокић.

Свештеник, који је на Светог Николу, 19. децембра прошле године, посјетио Караџића у затвору, открио је да му затворска управа није дозволила да исповиједи и причести првог предсједника Републике Српске, иако је имао све потребне дозволе и сагласности британске државе и тамошњих црквених власти.

– На моје питање Караџићу: „Кога се они плаше? Радована закључаног у ћелији или мене у мантији?“, његов одговор је био: „Обојице“ – рекао је Стокић за Вечерње новости.

Посјети је, како је објаснио, претходило низ бирократских перипетија, тако да је на њу чекао скоро два и по мјесеца, колико је енглеском министарству правде било потребно да је одобри.

Прота Радмило испричао је да му је отац Гери, свештеник Англиканске цркве, пренио да је затворска управа имала три састанка поводом његовог сусрета с Караџићем, као и да не желе да му дозволе да исповиједи и причести бившег предсједника Републике Српске.

– Караџић је као хришћанин имао потребу да га исповиједим и причестим. Не бих да причам о свим непријатностима које су задесиле Радована, оца Герија и мене, јер то, према мом увјерењу, срамоти сваког хришћанина – рекао је Стокић.

Он је истакао да је ново понижење услиједило када су му по доласку на острво Вајт чувари одузели све реликвије, укључујући крст са распећем и кандилом, које је морао да остави у стражарници зато што су се надлежнима у затвору учинили сумњивим.

Како је испричао, ту није био крај непријатностима.

– У просторији за посјете дочекала су нас петорица затворских чувара. Радован и ја разговарали смо око сат и по, пред њиховим очима, у просторији, кутији, сличној телефонској говорници – рекао је прота Радмило, коме је дозволу да посјети Караџића дао Његово преосвештенство епископ британско-скандинавски Доситеј у септембру 2021. године.

Иако је, како каже, посјетио десетак Срба које је осудио Хашки трибунал и упутио их на издржавање казне широм Европе, Стокић истиче да никада није био тако разочаран у људе као након посјете Караџићу на острву Вајт.

– Завршио сам посјету тужан и разочаран. Једино позитивно у мом сјећању остало је то што ми се Радован јавио три дана послије моје посјете, да ми каже да су му, након детаљне провјере, предали моје поклоне, црквене и историјске књиге – рекао је прота Радмило.