Амерички Стејт департмент позвао је данас Београд и Приштину да предузму кораке за смањење тензија и обезбиједе мир и стабилност, и указао на неопходност спровођења потписаних споразума, уз напомену да то укључује започињање разговора за успостављање Заједнице српских општина.

Портпарол Стејт департмента рекао је за Албанијан пост да повлачење Срба из приштинских институција није рјешење за актуелне спорове и да има потенцијал за даљу ескалацију тензија на терену.

Портпарол, којег албански медиј не именује, упозорио је да су животи људи у опасности због реторике која тренутно влада усљед ситуације на сјеверу КиМ.

– Акције и реторика који повећавају могућност насиља излажу непотребном ризику невине животе и припаднике међународних мировних снага на терену – навео је он.

Нагласио је и да су САД сагласне са Европском унијом да су недавни догађаји забрињавајући и да доводе у опасност важан напредак који је до сада постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ.

– Косово и Србија морају да спроведу споразуме које су потписали у процесу дијалога, укључујући и почетак разговора за успостављање Заједнице спрских општина – поручио је портпарол Стејт департмента.