Фото: ЕСА

Европска свемирска агенција (ЕСА) кроз пројекат СОЛАРИС истражује све иновативне технологије којима се соларна свемирска енергија може примијенити у пракси, односно бежичним путем пренијети на било које подручје на Земљи.

Једна таква метода недавно је демонстрирана у Минхену, у Аирбусовом објекту.

Стручњаци су путем микроталасног емитовања пребацили такозвану зелену енергију између двије точке удаљене 36 метара које представљају Свемир и Земљу.

Помоћу примљене енергије освијетлили су модел града, произвели зелени водик раздвајањем воде и први пут бежично охладили безалкохолно пиво.

Скупљање соларне енергије 24 сата дневно, 7 дана у недјељи

Према радној верзији соларног система базираног у свемиру, сателити у геостационарној орбити скупљали би сунчеву свјетлост 24 сата дневно, 7 дана у седмици, а затим би је претварали у микроталасе и емитовали према пријемницима на Земљи, пише ЕСА, а преноси „Индекс“.

Сателити би требало да буду јако велики, чак неколико километара, како би произвели еквивалентну снагу типичне нуклеарне електране.

Да би се то постигло, потребан је технички напредак у подручјима као што су производња у свемиру и роботска монтажа, јефтини фотонапонски системи високе ефикасности, електроника велике снаге и формирање радиофреквенцијског снопа.

Такође ће се истражити какве утицаје могу имати микроталаси мале снаге на здравље људи и животиња те како су компатибилни са авионима и сателитима.

„Технологија се базира на једноставном принципу, хвата сунчеву свјетлост и потом је бежично емитује према Земљи гдје би она могла напајати градове, творнице и домаћинства“, објашњава Жан-Доминик Косте из Аирбуса.

Пројекат СОЛАРИС

О предностима прикупљања соларне енергије из свемира говорио је и Јоан Туе из Аирбуса.

„Изван Земљине атмосфере, сунчева свјетлост нам је доступна у неограниченом периоду, не само током дана и по лијепом времену као на Земљи. Додатно, јача је за око 50 одсто. Тако соларни панел у геостационарној орбити који је исте величине као онај на Земљи може произвести знатно више електричне енергије“, рекао је Туе.

Истраживање пројекта СОЛАРИС омогућиће државама чланицама ЕСА да донесу информирани избор о будућој имплементацији свемирске соларне енергије као новог извора чисте, увијек активне снаге која надопуњује постојеће обновљиве изворе енергије.

ЕСА ће 22. и 23. новембра ове године представити СОЛАРИС европским делегатима у агенцији.