Фото: Б.Радоњић

Дан примирја у Првом свјетском рату и ове године обиљежен је у Сокоцу полагањем вијенаца на Споменик солунском борцу у знак сјећања када је 11. новембра 1918. године у 11.00 сати Њемачка капитулирала чиме је Велики рат након четири године завршен.

Вијенац су у име Амбасаде Србије у Босни и Херцеговини положили конзул Оливера Шопаловић, други секретар Марко Ракић и војни изасланик Саша Нешић.

Фото: Б.Радоњић

Овај споменик је велики подсјетник на добровољце и њихова херојска дјела.

Обиљежавње је организовало Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године општине Соколац, а предсједник Бранимир Ђурковић навео је да се полагањем вијенаца одаје захвалност и поштовање солунским добровољцима.

Фото: Б.Радоњић

– Од 2008. године непрекидно обиљежавамо овај дан а уједно и 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. То су за нас црвена слова у календару обиљежавања значајних датума које прихвата општина Соколац, као и Република Српска. Ове године мало је специфична ситуација, у смислу да се воде политике око великих питања, попут рата у Украјини, али ми се бавимо нашом ситуацијом и историјом. Настојимо да прикупимо документацију свих људи који су учествовали у Првом свјетском рату, а нису уписани на овај споменик. До сада имамо пет захтјева, за које је обезбјеђена комплетна папирологија за учешће у добровољачким јединицама, тако да ће то вјероватно већ наредне године бити дописано на Споменик солунском борцу. Наше Удружење и даље ради и постоји иако су то све скромни услови, али обиљежавање ових датума ће засигурно остати једна велика обавеза, ја бих рекао светиња овом народу који је толико дао у свим ратовима, а поготово у ова три у 20. вијеку – поручио је Ђурковић.

Фото: Б.Радоњић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица након полагања вијенаца истакао је да је овим чином одата пошта страдалим за одбрану отаџбине и Европе у Првом свјетском рату.

– Ово је битан датум за српски народ јер је на данашњи дан прије 104 године потписано примирје, а у том Великом рату страдало је око 28 процената укупног српског становништва са ових простора, Србије и окружења. Општина Соколац је прије 14 година изградила ово спомен-обиљежје, које је једно од ријетких посвећено страдалим у Првом свјетском рату. Битно је поменути да је са овог простора 450 војника који су отишли да се доборовољно прикључе Војсци Србије у одбрани овог подручја. Зато изражавамо велику захвалност и никада не смијемо заборавити жртву коју су они дали и дјело које је остало иза њих. Нека им је вјечна слава – нагласио је Бјелица.

Примирјем које је потписано 11. новембра окончан је Први свјетски рат и дошло је до велике побједе свих савезника, а посебно Србије која је настрадала највише.

На Споменик солунском борцу у Сокоцу уписана су 363 имена солунских добровољаца са ових простора.