Српска листа саопштила је да неће учествовати на изборима које је Приштина расписала за градоначелнике четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

– Имајући у виду одлуку Приштине о одржавању ванредних локалних избора на сјеверу Косова и Метохије желимо да обавијестимо јавност да Српска листа неће узети учешће на овим изборима, као ни грађани који подржавају нашу странку, а којих је преко 95 одсто на овим просторима – навела је Српска листа у саопштењу.

Програмски директор Центра за заступање демократске културе Александар Рапајић рекао је претходно за РТС да уколико се одрже ванредни избори за предсједнике општина Сјеверна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић они неће имати никакaв легитимитет.

Предсједница привремених институција у Приштини Вјоса Османи расписала је за 18. децембар ванредне изборе за градоначелнике четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

Одлука је донесена након завршетка консултација са представницима политичких партија и централне изборне комисије, на којима нису учествовали представници Српске листе.

Градоначелници четири српске општине поднијели су оставке 5. новембра. Они су напустили институције тражећи укидање одлука о пререгистрацији и формирање Заједнице српских општина.