Пале заслужују да добију статус пријестонице Републике Српске јер је у том мјесту проглашена Република српског народа у БиХ деветог јануара 1992. То је потврдио и предсједник Српске Милорад Додик који је био један од српских политичара који су донијели одлуку о стварању Републике Српске. Зато, каже Додик, Пале требају да буду пријестоница.

„Ми смо раније опредијелили за то и остаје само формално да то учинимо и нема ни једног разлога да то не учинимо. Пале су сигурно мјесто које то заслужује да има историсјку конотацију те врсте и да апсолутно не треба то избјегавати“, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Пале многи доживљавају као пријестоницу Републике Српске, али тај статус никада званично није додјељен. По Уставу, главни град Републике Српске је Сарајево, па би измјена Устава и то ријешила. Што се Паљана тиче, све је јасно.

„Ја мислим да је то логично, јер све што је кренуло и све што је постало од Републике Српске, кренуло је из Пала“.

„Одаје се признање и свим борцима сарајевско-романијског покрета, полиција је рођена на Сокоцу, овдје, на Јахорини рођена Република Српска“.

„Па, већ одавно парола навијачка је била ‘биће Пале опет главни град’, то се хвала богу испоставило и као тачно“.

„Баш да је створена Република Српска и то је то“, кажу грађани.

Додјелом статуса пријестонице Пале добиле историјско признање, каже начелник који је захвалан предсједнику Српске. Општина се ставља на располагање за све потребне процедуре.

„Ово је шанса да се заувијек запечати прича гдје је стварана Република Српска и да је то урађено у Палама и да не смијемо заборавити да кроз формирање других институција, као што је Универзитет у Источном сарајеву, као што је Град тада Српско Сарајево, сада Источно Сарајево је ударен темељ Републици Српској које су пратиле остале регије“, рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

У Палама су формиране и прве институције Републике Српске: Предсједништво, Влада, правосуђе, први факултети, АНУРС, Срна, РТРС, са квалификованим кадровима који је избјегао из Сарајева. Због тога општинске власти, заједно са градским и републичким граде музеј који ће трајно свједочити о том времену и стварању државности, како су то и тада многи називали.