Српска православна црква (СПЦ) прославиће сутра Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан.

Свети архангел Михаило је симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела.

Слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра према новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Аранђеловдан је једна од најчешћих крсних слава код Срба.

Слави се у јесен, а по народном вјеровању то је зато што кад су свеци дијелили улоге, Арханђел Михаило доби јесење и зимско вријеме. Вријеме зиме и зимске тешкоће. Говори се да у ово вријеме Арханђел лута свијетом обучен у просјака да изгради невјернике и помогне невољницима.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смијете урадити јесте да сиромашне и немоћне тјерате од себе. То ће анђео, који је стално уз вјернике, казнити.

Једно народно вјеровање каже да се према временским условима на овај дан може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је вријеме на Аранђеловдан, тако ће бити током цијеле зиме и прољећа! Зато, ако ујутру буде ведро, чека нас година пуна сунца, а уколико буде облачно и тмурно, биће много падавина, и година без много сунчаних и лијепих дана. Чим устанете, погледајте у небо, и сазнаћете каква година је пред нама.