У Србији је проглашена редовна одбрана од поплава на водној јединици „Лим-Пријепоље“, а ванредна одбрана од поплава, осим на сливу Западне Мораве, проглашена је и на водним јединицама „Дрина-Лозница“, „Колубара-Ваљево“, „Лепеница-Крагујевац“, „Велика Морава-Ћуприја, Параћин“, „Западна Морава-Крушевац“, „Западна Морава-Чачак“.

Из предузећа Србијаводе саопштено је да је усљед обилних падавина порастао водостај ријека у Новом Пазару и Тутину.

На ријекама Рашка, Јошаница и Видрењак у Новом Пазару надлежне службе су на на терену са тешком механизацијом, камионом са 3.000 џакова који ће се пунити на локацији у близини ријеке у Новом Пазару, два камиона, кип и мали багер.

Дежурне службе су у складу са фазом одбране на терену у Тутину са 3.000 џакова за одбрану од поплава, као и потребном механизацијом.

Усљед тенденције раста нивоа водостаја на ријеци Лим у Пријепољу проглашена је редовна одбрана од поплава и у току је постављање мобилне опреме за заштиту од поплава у дужини од 80 метара, пренијели су београдски медији.

Са очекиваним падавинама постоји тенденција пораста водостаја у току сутрашњег дана, а службе „Србијавода“ и надлежна водопривредна предузећа спроводе све потребне мјере како би на критичним дионицама ублажили изливања водотокова, истиче се у саопштењу.

Републички хидро-метеоролошки завод Србије упозорио је данас да ће на Лиму код Пријепоља водостај у наредних 12 часова бити у већем порасту, са достизањем границе ванредне одбране од поплава, а на Ибру код Рашке са достизањем и превазилажењем границе редовне одбране од поплава у наредна 24 часа.

Министар одбране Србије Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић кренули су у Нови Пазар, где је, због обилне кише која без престанка пада, драстично порастао водостај ријека, потврђено је у Министарству одбране и МУП-у Србије.