Аустријска полиција има нове доказе о сексуалним злостављањима дјеце у дјечјем вртићу Шенбрунгасе у Грацу, а истрага се проширила на више дјеце, јављају аустријски медији.

Осумњичена је једна васпитачица, а осим на друге жртве, истрага се проширила и на други вртић у којем је радила.

Истрага је покренута почетком октобра након што се петогодишња дјевојчица повјерила мајци. Послије тога је детектовано шест потенцијалних жртава, а сумња се да су дјеца била тешко злостављана.

Након што се сазнало за прве жртве злостављања, полиција је претражила стан осумњичене те пронашла доказе. Сада се сазнало за седми сумњиви случај у другом вртићу. Полиција је успјела лоцирати малољетну жртву, коју је васпитачица наводно злостављала још у јесен 2021. године.

Портпарол полиције рекао је да је васпитачица „кооперативна, али да не признаје“ злочине.

Портпарол канцеларије јавног тужилаштва у Грацу рекао је да „из тренутне перспективе нема разлога за хапшење“ јер нема опасности од утицаја на свједоке или понављања дјела, преноси Индеx.

Осумњичена је отпуштена из вртића чим се појавила сумња на злостављање и неће радити с дјецом док истрага не заврши. Град Грац, као директор дјечјег вртића, у сриједу је обавијестио родитеље или законске скрбнике дјеце у погођеном вртићу о наставку истраге. Такође је успостављена посебна телефонска линија за све упите о случају или за психолошку помоћ и подршку.