Далибор Раилић Дуги је скоро пола године преко „Скај“ апликације тражио ко ће убити начелника криминалистичке полиције ПУ Приједор, Раденка Башића, и тада га је Игор Репајић повезао са својим кумом Александром Миљатовићем, ексклузивно сазнаје Српскаинфо

Наводи се ово у оптужници која ће ускоро бити подигнута против Раилића и његове екипе. Ово ће бити прва оптужница у БиХ која ће бити подигнута на основу доказа до којих се дошло преко апликације „Скај“.

Како Српскаинфо сазнаје, оптужница против Раилића ће бити подигнута у наредних десетак дана, а осим њега биће оптужено још 10-ак особа.

Оптужница у децембру

Наш извор појашњава да ће до почетка децембра бити подигнута оптужница. Првооптужени ће бити Далибор Раилић, док ће се на оптуженичкој клупи, између осталих, наћи и Александар Миљатовић и његов кум Игор Репајић.

– Раилић је означен као вођа криминалне групе, а до сада је утврђено да је овој групи припадало десетак особа. Они ће, осим за убиство начелника Раденка Башића, бити оптужени и за организовани криминал, недозвољену производњу и промет опојних дрога и недозвољен промет оружја – истакао је наш саговорник.

Када је ријеч о убиству Башића, он каже да су инспектори Управе за организовани и тешки криминал МУП Републике Српске пронашли чврсте доказе против Раилића и екипе.

– Након што је дешифрована „Скај“ апликација, пронађена је преписка у којој је Раилић трагао за убицом полицајца. Пронађено је више његових порука у којима он тражи особу која је спремна да убије Башића. Поруке је често слао, а након неких шест мјесеци јавио му се Репајић и рекао да има кума који је то спреман урадити за новац – рекао је извор Српскаинфо.

Преписка

Према његовим ријечима, тада је успостављен контакт између Раилића и Миљатовића, а свему је присуствовао и Репајић.

– Они су детаљно договорили и испланирали убиство, које је Миљатовић починио средином марта ове године. У препискама између њих јасно се види како су договарали атентат – истиче поменути извор.

Према његовим ријечима, ово је прва оптужница која је подигнута на основу апликације „Скај“, али да не очекују никакве проблеме у вези тога.

– Оптужница ће почетком децембра бити прослијеђена у Суд БиХ и очекује се да буде потврђена. Осим преписки са „Скаја“, у оптужници су наведени и други чврсти докази против криминалне групе коју је водио Дуги – истакао је саговорник Српскаинфо.

Атентат детаљно планиран

Начелник крим-полиције ПУ Приједор, Раденко Башић, убијен је 21. марта у јутарњим часовима. Током истраге утврђено је да је убица детаљно планирао атентат на Башића и да га је дуго времена пратио.

Кобног дана убица је био сакривен у близини његове зграде и када је Башић ујутру кренуо према канцеларијама Полицијске управе он му је пришао с леђа и испалио хитац у главу. Од задобијених повреда Башић је преминуо на лицу мјеста.

Након тога покренута је једна од највећих истрага МУП Српске. Убрзо је ухапшен Далибор Раилић, али га је приједорско тужилаштво пустило на слободу! Након тога је ухапшен по налогу Тужилаштва БиХ, због дроге и других кривичних дјела, и још увијек се налази у притвору.

Након хапшења Раилића клупко се почело одмотавати. Убрзо је ухапшен и Александар Миљатовић, који је у полицији током саслушања признао да је убио Башића и да му је за ову ликвидацију Раилић обећао 50.000 евра. Такође, ухапшен је и његов кум Репајић због умијешаности у убиство.

Убиства

Миљатовићу ово није било прво убиство. Он је с дјевојком Јеленом Тегел 2007. године убио Сашу Илића Шпанца на паркингу УКЦ Републике Српске. Тегел је позвала Шпанца да се виде, а ту га је у засједи чекао Мијатовић. Годину касније осуђен је на 16 и по година затвора. Убрзо након што је изашао из затвора извршио је атентат на Башића.

Далибор Раилић важи за веома опасног криминалца, уз чије име се годинама везују најтежа кривична дјела, а ово није прво убиство с којим га повезују.

Он се доводи у везу са убиством и Михајла Ступара званог Шмит. Сумња се да је то убиство починио члан његове криминалне групе, а да је све наручио управо Дуги. Такође, осуђиван је и за покушаје убиства, брутална премлаћивања и друга тешка кривична дјела.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ХАПШЕЊА ПОЛИЦАЈАЦА И ТУЖИЛАЦА?

Извор Српскаинфо из Тужилаштва БиХ појашњава да са подизањем оптужнице против Далибора Раилића неће бити завршена истрага у овом случају. Он истиче да је мало чудно да особа с таквом криминалном прошлошћу никада није била у затвору.

– Посебном истрагом биће обухваћено да ли је Дуги имао подршку у правосудним и полицијским структурама. Истрага ће бити усмјерена на евентуалне пропусте и злоупотребе од стране одређених полицијских службеника и припадника правосудних институција, првенствено са подручја Приједора, а које су се огледале у помагању Раилићу и припадницима његове групе, како би избјегли кривичну одговорност за почињена кривична дјела у претходном периоду – поручио је саговорник.