Фото: Shutterstock

Шта значи ако вам се једе кисело и које то знаке тело покушава да вам пошаље?

Свима нама се у неком тренутку десило да изненада променимо навике у исхрани. Одједном више не волимо грашак, спанаћ који нисмо подносили нам је намирница број један, а чаја – који нисмо пили ни када смо прехлађени, одједном не можемо да се заситимо… Није необично када се код некога после дугог низа година изненада развије јака жеља за сланом или зачињеном храном. Али има и оних који су, такође неочекивано, са задовољством почели да једу кисели купус, стављају лимун не само у чај, већ и у сок… О томе шта је то што нас тера да променимо навике у исхрани, говорио је познати руски гастроентеролог Роман Чекалов.

По његовом мишљењу, ако у нашем здравственом стању постоје промене, онда ће оне условити појаву и неких нових навика. На пример, малигне ћелије захтевају повећано снабдевање глукозом, па тако ће пацијент имати појачану жељу за производима од брашна, за хлебом и слаткишима.

Још један од највероватнијих узрока жудње за одређеном храном је недостатак хранљивих материја. На пример, недостатак витамина Б може да се манифестује кроз жудњу за угљеним хидратима.

А шта значи кад вам се једе кисело?

Ево шта значи ако су вам лимун и кисели купус стално напамети:

  • Проблеми са варењем – за киселом храном има потребу особа која има недовољно лучење хлороводоничне киселине у стомаку. Зато покушава да надокнади киселост желудачне средине и себи олакша варење хране.
  • Проблеми са једњаком – Ако особа има ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), њена жеља да поједе нешто попут лимуна је последица физиолошке потребе да смањи киселост алкализацијом желудачних сокова. Али ово, наравно, неће користити једњаку.
  • Недостатак витамина Ц и магнезијума – други разлог је потреба за витамином Ц или магнезијумом. Али, наравно, пре него што надокнадите недостатке ових хранљивих материја, потребно је да проверите њихову концетрацију у телу.