Бајка Браће Грим, испричана кроз покретне цртеже студија Волта Дизнија, освојила је срца дјеце широм свијета, и дан-данас важи за цртани класик.

1. Многи га сматрају првим дугометражним цртаним филмом, али то није тачно. Прије „Сњежане“, снимљено је најмање још седам таквих, од којих је само неколико читаво и данас. Међутим, „Сњежана“ јесте први дугометражни цртаћ урађен искључиво техником ручне анимације.

2. Оригинални буџет филма био је 250.000 долара, али је на крају догурао до 1,5 милиона, што је била невјероватна сума за крај тридесетих година. Дизни је због тога морао да стави кућу под хипотеку!

3. Али, пошто је „Сњежана“ читаве године била најисплативији филм, само од зараде од тог пројекта изградио је студио „Волт Дизни“ у Бурбенку.

4. Лилијан, Дизнијева супруга, сматрала је да ће филм бити потпуна пропаст.

5. Аниматори су урадили, пребрисали, преправили или бацили на хиљаде слика, прије него што су коначно добили финални изглед патуљака. Тај процес трајао је двије године.

6. Шест патуљака имало је обрве као Волт Дизни, једини изузетак је Срећко, који има чупаве, бијеле обрве.

7. Лусил Лаверн, која је давала глас краљици и вјештици, пред свако снимање вадила је вјештачке зубе како би вјештица звучала што старије и вјеродостојније.

8. Сњежана, послије буђења, у знак поздрава љуби само шест патуљака. Поспанка није пољубила.

9. Принц је требало да буде много истакнутији лик, али постојали су бројни проблеми са анимацијом његовог лика, па је Дизни одлучио да му знатно скрати „вријеме“ на екрану.

10. Адријана Каселоти имала је 19 година када је добила прилику из снова, да позајми Сњежани глас. Дизни јој је понудио изузетно строг уговор, према ком никада више, након тог филма, није смјела да наступа на позорници или филму.

11. То Адријану није спријечило да, макар на пар секунди, позајми глас у филму „Чаробњак из Оза“. У пјесми „Иф И онлy хад а хеарт“, можете чути Адријану како пита „Гдје си, Ромео“.

12. Након емитовања филма у њујоршком „Рејдио сити мјузик холу“, власници сале били су приморани да замијене сједишта. Биоскоп је био опремљен сједиштима пресвученим сомотом, који је упропашћен јер би се велики број најмлађих посетилаца толико уплашио сцене са Сњежаном у уклетој шуми, да би се упишкио на сједиште.

13. Адолфу Хитлеру је ово био један од омиљених филмова. Посједовао је копију и често је приказивао у својој кући, а наводно је чак и цртао скице ликова из филма и замишљао шта би даље радили.

14. Френк Черчил и Лери Мори компоновали су 25 пјесама за филм, а искоришћено је мање од пола тог броја.

15. „Сњежана“ је први филм, играни или анимирани, чија је музика објављена као албум.

16. Након огромног успјеха „Сњежане и седам патуљака“, Дизни је планирао и наставак „Сњежанин повратак“. Никада није догурао даље од претпродукције, и Волт никада није открио зашто није снимио и други дио.

17. „Диснеy Тоон“ студио је почетком овог вијека радио на замишљеном пред-наставку филма. Требало је да се зове „Патуљци“, а редитељ Мајк Диса планирао је да прикаже како су се патуљци упознали, како је патуљак који не прича изгубио глас када је присуствовао смрти своје мајке, и како је Зла краљица убила Сњежаниног оца. Од овог пројекта одустало се 2006, када је „Диснеy“ купио „Пиxар“ и за новог креативног челника поставио Џона Ласетера.

18. Међу филмовима које је Дизни наводио као дјела која су утицала на то како је „Сњежана“ испала су „Ромео и Јулија“, „Носферату“, „Кабинет доктора Калигарија“ и „Доктор Џекил и мистер Хајд“.

19. На 11. додјели Оскара, Дизни је награђен почасним Оскаром за „значајну иновацију која је одушевила милионе и поставила темеље новог жанра забаве“. Уручен му је један Оскар нормалне величине, и седам малих.

20. Ово је филм који је покренуо „лудило“ звано пратећа роба из неког цртаћа. Прије њега, нисте могли да купите шољу или мајицу са мотивима из филма.