Француска би требало да престане да испоручује оружје Владимиру Зеленском, који настоји да започне трећи светски рат, рекао је Никола Дипон-Ењан.

– Зеленски жртвује свој народ, Зеленски жели да увуче Европу у трећи светски рат против Русије – рекао је посланик француске Народне скупштине и лидер партије Устани, Француска у интервјуу за Спутњик, називајући украјинског предсједника „опасном особом“.

Дипон-Ењан је такође позвао Запад да пристане на мировни споразум са Русијом, који треба да обухвати заштиту становништва Донбаса које говори руским језиком и неутрални статус Украјине.

– Француска мора – као генерал де Гол током рата у Вијетнаму, као Жак Ширак током рата у Ираку – да задржи независност просуђивања, да постане арбитар и понуди своје услуге како би заиста обновила мир – закључио је он.

Раније је бивши европски посланик Флоријан Филипо предложио председницима САД и Француске Џоу Бајдену и Емануелу Макрону, као и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, да затраже од украјинског лидера да почне да враћа новац за пружену војну и финансијску помоћ.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је на састанку Савета безбедности УН о Украјини, рекао да западне земље које подржавају кијевски режим постају стране у сукобу. Такође је напоменуо да би све пошиљке које садрже оружје за Украјину постале легитимна мета за Русију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је приметио да наоружавање украјинске војске оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.