Руска војска је у Украјини распоредила једно од најмоћнијих оружја – ракетни лансерски систем „Торнадо-С“, потврдило је руско Министарство одбране.

Овај систем испаљује навођене пројектиле са разорним термобаричним бојевим главама.

Систем „Торнада“ од шест бацача може да заустави цијелу противничку дивизију или да сасвим уништи мали град.

„Торнадо-С“ налази се у саставу руске војске од 2016. и већ је тестиран у сиријском рату.

„Торнадо“ се од свог претходника разликује по томе што може лансирати навођене пројектиле који нападају циљеве удаљене до 120 километара, умјесто досадашњих 70 километара.

Осим сателитског навођења и повећаног домета, дизајнери су развили неколико различитих пројектила: касетну муницију, пенетрирајућу и термобаричну.

Најразорнија је термобарична бојева глава, која не само да пржи околину, већ дословно исисава ваздух из плућа близу мјеста пада.

Ефективност једног лансера „Торнадо-С“ је, према руским изворима, као 21 лансера „БМ-21 Град“ и може опустошити десетине хектара.

Руско министарство одбране објавило је снимак у коме потврђује да је у Украјини распоређен ракетни лансерски систем „Торнадо-С“.

Како преноси мађарски „Ремикс њуз“, у недавном извјештају за амерички Конгрес Пентагон наводи да је руска страна не само побољшала комуникацију између трупа након почетних неуспјеха, већ је увела и већи распон оружја.

Најважнији елемент тога јесте употреба артиљерије, укључујући посебну улогу ракетних бацача.