Након што је годинама безуспјешно покушавао смршати, Hitoshi Watanabe почео је за доручак јести банане и за шест мјесеци изгубио је чак 13 килограма.

Схвативши како банане, осим што су богате витаминима и минералима, убрзавају метаболизам, Хитосхи и његова супруга Сумико, фармацеуткиња, осмисли су практичну и јефтину дијету која не тражи превише одрицања. За доручак се једу само сирове банане и пије вода, а за ручак и вечеру може се јести готово све.

Популарна „Јапанска банана дијета“​ врло је једноставна, дјелотворна и за њу не треба издвојити пуно новаца. Основно правило је да за доручак једете банане уз чашу или двије чаше млаке воде.

Остали оброци требају бити лагани, мањи и чешћи. Посебно строга правила за остатак прехране у дану не постоје. Једите нормално ручак и вечеру, но немојте се претрпавати, савјетује Центар здравља.

Оригинална банана дијета се држи седам до 12 дана. Дозвољено је повремено попити незаслађени чај или каву, али препоручује се избјегавање тих напитака током држања дијете. Исто тако, током ове дијете обавезно избаците алкохол.

Доручак:

3 банане. Уз њих је дозвољено конзумирати само воду или чашу немасног млијека.

Ручак:

Одаберите између динстаног поврћа са јунећим месом, рибље јухе или интегралне тјестенине са умаком од рајчице. Уз сваки оброк иде салата, купус или зелена. Можете појести банану између оброка, али правите паузу од четири сата.

Вечера:

Пилеће, пуреће месо на роштиљу, поврће или риба. Салата по жељи. Посљедњи оброк конзумирајте најкасније у 20 сати, а пожељно је да буде до 18 сати. На спавање је препоручено ићи четири сата иза оброка.