Директор ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина, проф. др Златко Максимовић, потписао је данас споразуме о сарадњи са двије дјечије клинике – Институтом за здравствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић” и Универзитетске дјечије клинике “Тиршова” из Београда. Споразуме су потписали проф. др Радоје Симић, директор Института и проф. др Синиша Дучић, директор “Тиршове”.

„Болница Бијељина наставља праксу добре сарадње са најбољим здравственим установама у региону. Ми мамо изузетно добру комуникацију и разумијевање са руководствима обје дјечије клинике из Београда, а данас смо ту сарадњу институционализовали кроз ове споразуме које смо потписали. Наш највећи бенефит је што ми имамо наша два дјечија хирурга др Микајла Лазића, искусног хирурга и др Бранку Дакић, која се недавно вратила са специјализације. Уз њих двоје и специјализације које ћемо дати, ова кућа ће постати дефинитивно, најбоља болница која се бави дјечијом хирургијом. То је наш циљ за наредни период и ми ћемо вјерујте то и остварити”, изјавио је на конференцији за медије проф. др Златко Максимовић.

Директор Института “Др Вукан Чупић” је рекао да је потписивање Споразума са бијељинском Болницом само тачка на и с обзиром да сарадња између ове двије установе постоји већ годинама.

„Потписивање Споразума је плод ангажовања и размишљања проф. Максимовића и његовог тима. Ми смо једна душа, једно тело, једна држава и тако се и осећамо кад дођемо овде. Бијељинска Болница је по значају, успешности, условима и квалитету одмах иза Универзитетског клиничког центра у Републици Српској. Потписивање уговора олакшава пут едукације и доласка на наше двије клинике, смањујемо биркратске проблеме” истакао је проф. др Симић.

Директор „Тиршове“ рекао је да је фасциниран организацијом Болнице, али и самим дочеком – од директора, операционих сала, анестезије, каже да је све организовано на завидном нивоу.

„Ми имамо сарадњу са болницом већ 20 година и могу вам рећи пацијенти који су упућени на дјечију хирургију су веома комплексни. Колега Лазић рјешава већину тих урођених мана код дјеце и ургентних стања и то ради беспријекроно. Др Лазић је имао срећу што је за директора дошао професор Максимовић који је врло прогресиван човјек и који ову болницу гура пуним плућима напријед и долазак овдје за мене представља велико задовољство”, изјавио је проф.др Дучић.

Обраћајући се медијима прим. др Микајло Лазић, дјечији хирург бијељинске Болнице истакао је да је изузетна част што овакви стручњаци долазе у нашу установу.

„Професор Симић је еминентни дјечији хирург који се бави пластичном хирургијом и који оперише врло комплексне мане и стања из домена пластичне хирургије – главе и врата, што мало ко ради. Професор Дучић оперише урођене мане, односно дјечији је хирург и ортопед који ради операције које нико не ради ни у Бањалуци, чак ни у Сарајеву. У томе је наше задовољство још веће – што се у нашој установи раде такве операције. Данас смо имали комплексну операцију урођеног кривог стопала што нисам сигуран да би у било којој болници могло да се уради“, објаснио је др Лазић.