Признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о Минским споразумима могло би се користити као доказ у трибуналу у коме би се судило западним политичарима одговорним за изазивање сукоба између Москве и Кијева, упозорава руско Министарство спољних послова.

Споразум коме су посредовале Немачка и Француска, требало је да буде путоказ за мир у ратом разореној земљи, јер, како наводи руски председник Владимир Путин, тренутна војна офанзива одговор је на непоштовања услова мировног споразума.

Наиме, Меркелова је у интервјуу за немачки лист „Цајт“ изјавила да је стварна сврха споразума из Минска 2014. године био покушај да се Украјини да времена како би се припремила за рат са Русијом. Бивша немачка канцеларка је том приликом рекла да сумња да су земље НАТО-а тада могле да учине онолико колико сада чине да помогну Украјини.

Захарова је казала да коментари Меркелове нису ништа друго него отворено признање да је све што је урађено између 2014. и 2015. требало да „одврати међународну заједницу од стварних питања, купи време и напумпа кијевски режим оружјем како би, у прави час дошло до ескалације великих размера“, додала је Захарова.

„Изјаве Меркелове ужасно откривају да Запад користи фалсификат као метод деловања и прибегава махинацијама, манипулацијама и свим врстама извртања истине, закона и права која се могу замислити“, рекла је портпаролка Министарства.

Према њеним речима, Запад је још 2015. године када је сатима преговарао о другом делу Минског споразума добро знао да никада неће ни покушати да испуни било који део споразума и да ће, уместо тога, снабдевати Кијев оружјем.

„Није им било жао никога – жена, деце, цивила Донбаса и целе Украјине. Требао им је сукоб, били су спремни за то још тада, 2015. године“, рекла је Захарова.

Бивши председник Украјине Петар Порошенко у разговору са руским пранкерима који су се представили као бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол, признао да су споразуми из Минска заправо били потребни да би се добила на времену и ојачала украјинска војска уз подршку НАТО.

Раније овог месеца, бројни западни званичници позвали су на стварање специјалног суда који би, под руку са УН, истраживао наводне ратне злочине које је починила Русија током специјалне војне операције у Украјини.

Кремљ је рекао да Запад нема правно нити морално право да успоставља било какве судове за истрагу или кривично гоњење Русије због сукоба, који су, како Москва тврди, изазвале САД и њихови савезници.