Фото: Freepik/storyset

„Да би човек био слободан није довољно одбацити своје окове, већ живети на начин да поштује и развија слободу других људи“, мисао је Нелсона Менделе, који је свој живот посветио остваривању људских права и спашавању свог народа од дискриминације.

Широм света 10. децембар се обележава као Међународни дан људских права са циљем подизања свести и промовисања поштовања права и слобода. Тема овогодишњих панела, конференција и културних догађаја посвећених Међународном дану људских права управо су достојанство, слобода и правда за све, а како и сама Декларација али и Светска здравствена организација наводе – здравље је основно људско право, независно од националног порекла, и стиче се рођењем.

Преамбула Универзалне декларације о људским правима коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација 1948. године, позива све државе да „допринесу поштовању ових права и слобода и да поступним унутрашњим и међународним мерама обезбеди њихово опште и стварно признавање и поштовање“. Дакле одговорност лежи на свима нама.

Достојанство, слобода и правда за све

Окружење у коме живимо, дубоко укорењене, често и несвесне дискриминације, нетолеранција или нетрпељивост према онима који су по нечему различити (од боје коже, порекла, инвалидитета, религије до сексуалног или другог личног опредељења) намеће једно једино питање – у ком тренутку развоја и еволуције смо, уместо да се боримо за наша права и слободе, почели да та иста права и слободе ускраћујемо другим људима?

Право на здравље – основно људско право

И ове године тема здравља и здравствене неге нашла се у фокусу, будући да се скоро читаве три године, од како је Kовид 19 постао наша свакодневница, са њиме сусрећемо у медијима, али и послу, и у кругу породице и пријатеља.

Свест о здрављу и здравственој заштити сада је добила потпуно нову димензију. Не можемо причати о достојанству, слободи и правди за све уколико сваки становник наше планете нема једнако право на здравље: приступ квалитетној и приступачној здравственој заштити, без обзира на порекло, пол, узраст и ма који други параметар.

Међународни дан људских права 2022. – која су то основна људска права

Основна права дефинисана Декларацијом дефинисана су као основна људска слобода у којој сваки грађанин има право на живот – правилан и складан. Она укључују:

  • Право на живот,
  • Право на здравствену заштиту,
  • Право на слободу, без ропства и тортуре,
  • Право на рад и образовање,
  • Право на слободу мишљења и изражавања,
  • Право на сопствену приватност,
  • Право на имовину,
  • Право на слободу вероисповести,
  • Право на уставни правни лек и
  • Право на једнакост.