Фото: Профимедиа

Сигмунд Фројд, најпознатији психијатар и отац психоанализе између осталог нам је оставио генијалне мудрости и универзалне изреке које су актуелне у сваком времену.

Међу њима је и лекција коју свако треба да запамти – како препознати глупе људе?

Први знак људске глупости је потпуно одсуство стида

Легендарни психијатар је људску глупост откривао веома брзо, а како и ви да их откријете, саветује у једној јединој реченици:

– Први знак људске глупости је потпуно одсуство стида – рекао је Фројд.

Дакле, када се нађете у ситуацији да вас је срамота због туђег понашања или изјаве, или се чудите неким сулудим поступцима – одмах знате са ким имате посла.

Ако вас не цене, немојте се доказивати – будите то што јесте

Није проблем у вама, у њима је. Немојте због тога спуштати своје критеријуме и радити све што они пожеле, изигравати њиховог кловна. Верујте да ће вас у једном тренутку искористити, то је у људима.

Када им дате један прст – они узимају целу руку. На крају вас због свега заиста више неће ценити, па ће све то што сте учинили и прошли бити узалуд. Ако вас не цене, немојте се доказивати – будите то што јесте. Немојте спуштати цену свог достојанства ради стицања поверења, нећете га ионако добити.

Ако вам не верују – немојте им се правдати

Кад не желе да верују – неће. Искористиће то за неке лоше намере. Довољно је да останете верни себи упркос свему и видећете како ће се ствари након неког времена саме мењати. Али не очекујте промене преко ноћи. Прави људи ће пре или касније открити вашу вредност.

Када пронађете такве људе, држите их као кап воде на длану, а остале занемарите. Ваше очи неће одмах приметити вредност таквих људи, али једном када их препознате, немојте допустити да вас ишта од њих одвуче. Када ви постанете најбоља верзија себе, онда ће се појавити људи чија ће присутност постати права аванутра заједничког живљења. Тада ће ваш заједнички живот постати оно што сте одувек желели.