Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је да је спреман да настави да одржава контакт са руским председником Владимиром Путином ако би то допринело окончању сукоба у Украјини, преносе „РИА Новости“.

„Ми смо неутрална земља, имамо посебан статус у ЕУ. Из тог разлога било ми је важно да покушам да играм посредничку улогу у преговорима. Била су два разговора са председником Путином, једном сам после Кијева посетио Москву, а онда је био још један дуг телефонски разговор са Путином, који је договорен са генералним секретаром УН. Радило се о ‘отварању’ Одесе, били су то тешки преговори“, рекао је Нехамер.

Према његовим речима, ако постоји шанса, „спреман је да буде посредник у будућности, ако ће то промовисати мир и могући прекид ватре“.

Он је додао да је сада тешко успоставити дијалог, „што је повезано са гранатирањем енергетске инфраструктуре у Украјини“.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да је Кијев спреман за ескалацију, а не за преговоре.

Раније је Кремљ приметио да се Русија слаже са изјавама САД о Украјини да праведан и трајни мир треба да буде резултат решавања ситуације, али да истовремено Москва још не види изгледе за преговоре о мирном решењу сукоба.