Производња електричне енергије из обновљивих извора све је чешћа тема у нашој земљи, а глобална улагања у користан начин искориштавања снаге вјетра и сунца биљеже константан раст. Ових дана у Сокоцу, на локалитету Видрићи, почели су радови на постављању првих соларних панела, у чему се окушала фирма „DDM Energy“. Капацитет прве електране биће 150 киловата, заузимаће око 2.000 квадратних метара површине, а намијењена је за продају електричне енергије на домаће и инострано тржиште.

– На ову пословну идеју дошли смо по препоруци пријатеља. Доста смо упућени у функционисање и саму производњу од соларних електрана. Још прије три године постојала је идеја о постављању соларних панела на угоститељском објекту „Кум“ због одређених проблема у електроснабдијевању, међутим усљед неиспуњавања техничких услова одустало се од овог пројекта – казали су нам из фирме „DDM Energy“

Према њиховим виђењима прва и најважнија предност овог пројекта огледаће се у финансијском аспекту, посебно ако узмемо у обзир високе цијене електричне енергије.

– Иако смо први почели са изградњом, сигурно је да ће у скоријој будућности на подручју општине Соколац бити још петнаестак соларних електрана, тако да се очекује побољшање квалитета електричне енергије и напона. Једна од добробити је производња веће количине енергије за домаће и инострано тржиште, али исто тако једнако је важно отварање нових радних мјеста. Као крајњи позитивни учинак оваквих пројеката је податак да ће са изградњом тих петнаестак соларних електрана на подручју ове локалне заједнице бити уложено неколико милиона марака – наводе из поменуте фирме.

Оно што је показало искуство у великим земљама јесте да соларне електране немају ниједан негативни утицај на околину, дакле нема штетних утицаја на биљни, животињски свијет и на људе. Иако је Соколац планинска општина те нема климу попут градова у Херцеговини, стручњаци су утврдили да број сунчаних дана на годишњем нивоу те фактори попут надморске висине и присуства магле, у потпуности задовољавају услове. За изградњу соларне електране „Видрићи 1“ потребно је нешто више од два мјесеца, а након тога планирани су радови на успостављању друге електране „Видрићи 2“. Први инвеститор у Сокоцу – фирма „DDM Energy“, на прољеће очекује прве видљиве и позитивне резултате.

– Уколико радови буду завршени у року то јесте до средине фебруара, већ са 31.мартом идуће године биће испоручена одређена количина енергије, чија производња зависи од климатских услова. Почетком априла моћи ћемо сумирати и прве финансијске резултате. Површина земљишта, којим располажемо, довољна је за постављање још једне соларне електране, што већ имамо у плану. Ова инвестиција коштаће око 350.000 КМ – открили су нам у фирми „DDM Energy“.

Додали су и да за пројекат нису тражили никакву подршку од организација које се баве овом проблематикм или локалних и виших нивоа власти, јер је ријеч о приватној инвестицији те да једино очекују подршку од Општине Соколац у смислу рјешавања документације.

Употреба соларне енергије представља својеврсну енергетску револуцију, што у савременом свијету еколошких проблема враћа вјеру у будућност и опстанак планете.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.