Директор соколачког Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић рекао је Срни да је снизио цијену рада за децембар и јануар, непродуктивне мјесеце у шумарству да не би било угрожено пословање предузећа и изразио наду да ће већ у фебруару стање бити стабилизовано што би омогућило враћање цијене рада.

Одговарајући на захтјев Синдикалног одбора Синдикалне организације овог газдинства да се стави ван снаге та одлука, Башевић је истакао да ће у току децембра и јануара бити отежано функционисање, уз велике трошкове због временских услова, како се увијек и дешавало у том периоду.

Башевић је подсјетио да приликом недавног споразума постигнутог између синдикалне организације и Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ као послодавца остављена могућност директорма да дефинишу цијену рада од 140 до 160 КМ и прилагоде примјену те одлуке могућностима газдинства.

„Одлучили смо се на потез да два непроизводна мјесеца смањимо цијену рада и након тога одмах, увјерен сам већ у фебруару вратиће се цијена рада у складу са могућнсотима Газдинства“, рекао је Башевић.

Он је нагласио да је његова дужност као директора да не угрози пословање Шумског газдинства „Романија“ и његову ликвидност, с обзиром на то да су остварени добри резултати пословања.

„Имамо доста заосталих проблема из ранијих периода, а то је око 1.300.000 КМ још дуга према централном рачуну и капитал који нам је у минусу, што није добар параметар за једно предузеће“, нагласио је Башевић.

Он је истакао да је управа Газдинства сагледавши све услове и факторе који утичу на пословање одлучила да цијена рада за децембар и јануар у соколачком Шумском газдинству буде 140 КМ, да би била редовна примања и измиривани доприноси.

Башевић је додао да је плата за децембар исплаћује у јануару, те да се у јануару доста празнује, не ради и нема производње, те изразио наду да ће се већ у фебруару стање стабилизовати у шумарству и у складу са могућностима вратити цијена рада.

Синдикални одбор Синдикалне организације Шумског газдинства „Романија“ Соколац затражио је од Башевића да стави ван снаге одлуку о смањењу цијене рада од 160 КМ на 140 КМ, поручујући да ће у супротном радници искористити све видове синдикалне борбе.