Почела реконструкција сале Лименке: Вратимо јој стари сјај (ВИДЕО)

0

Спортска сала „Лименка“ простор је у коме су крајем двадесетог и током прве деценије 21. вијека стасавали многи соколачки спортисти, освајане су титуле, постизани запажени спортски успјеси али била је и мјесто окупљања омладине и становника Сокоца који су у великом броју долазили како на утакмице тако и на наступе популарних рок-група, годишњи концерт КУД-а „Романијска Луча“ и многе друге манифестације којима је Лименка била дом до 2010. године и свечаног отварања нове спортске дворане. Лименка је убрзо добила епитет „стара“ и до данас је користе само рекреативци као и један број дјеце за тренинге током зимског периода.

Након више од десет година група спортских радника одлучила је да крене у реновирање овог култног простора који је данас у лошем стању, неуслован за тренинге и у многим дијеловима прилично запуштен због недовољног улагања у одржавање сале.

Према ријечима људи, који су покренули овај пројекат, основни мотив за поменуту реконструкцију била су дјеца која желе да се баве дворанским спортовима али због преоптерећености термина у великој дворани она нису у могућности да се на прави начин укључе у спорт који желе да тренирају.

„Дјецу која похађају основну школу врло тешко је уписати у неки дворански спорт и уклопити слободне термине за тренинг и њихове школске обавезе. Због тога смо одлучили кренути у обнављање сале „Лименке“ која ће превасходно служити за припрему млађих селекција али и за рекреацију. Циљ нам је да створимо услове у којима ће се то моћи одвијати и да кроз тренинге ојачамо наше клубове дјецом како би остали стабилни прволигаши“ истичу организатори акције.

У првој фази радова планирано је да се у наредних мјесец до два дана обнови паркет, ураде свлачионице и зидови и да се просторије доведу у функционално стање како би прве активности већ у фебруару могли да се организују, а након тога да се наставе радови. Према процјенама људи укључених у радове за потпуну реконструкцију биће потребно од двије до три године.

„Комплетан пројекат одвијаће се преко Рукометног клуба „Гласинац“ који је од ове сезоне члан Прве лиге Републике Српске, а који такође има проблема са мањком дјеце у млађим селекцијама. Надамо се да ћемо наићи на подршку суграђана, а посебно оних нешто старијих који су се на овом култном мјесту окупљали па вјерујемо да ће им прорадити емоције и да ће се укључити у нашу акцију. Такође, значајна помоћ дошла би и од привредника са подручја општине Соколац па их овим путем позивамо да се прикључе овом значајном пројекту за дјецу и будуће спортисте. Комплетни радови изводиће се од донација које је могуће извршити путем Рукометног клуба, а ток радова биће благовремено презентован јавности путем друштвених мрежа и медија“ додали су из организације.

Спортска сала „Лименка“ отворена је 10. октобра 1999. године након реновирања објекта у коме је претходно био складишни простор бившег трговачког предузећа „Тргопромет“ и кориштена је све до 28. септембра 2010. године кад је са радом почела Нова дворана у Сокоцу.

Рођен 8. маја 1997. године у Источном Сарајеву. Основну и средњу школу завршио на Сокоцу. Дипломирао је 2020. године на Катедри за новинарство Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево, те стекао звање дипломираног новинара.