Сценски приказ проласка Светог Николе кроз Соколац по 27. пут усрећио соколачке малишане (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Традиционални сценски приказ у којем Свети Никола у пратњи анђела пролази улицама Сокоца и дарује дјецу слаткишима, и ове године је обрадовао соколачке малишане.

Душка Лукић, вршилац дужности директора Установе за културу „Перо Косорић“, која је организатор ове манифестације, истакла је да је сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца организован 27. пут.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Ова манифестација је први пут организована давне 1995. године, а опстала је захваљујући жељи да се очува традиција прославе православних празника. Свечана поворка кренула је из порте цркве Светог пророка Илије, прошла улицама Цара Лазара и Девети јануар, и том приликом посјетила дјецу у вртићу и Основној школи „Соколац“. Ова манифестација има за циљ да се кроз сценски приказ приближи лик Светог Николе кога Српска православна црква и вјерници прослављају 19. децембра, рекла је Лукићева и захвалила општини Соколац и предузећу „Дито“ који су обезбиједили слаткише за малишане, те осталим установама и појединцима које су помогле ову манифестацију.

Фото: Бојан Д.Тошић

Улогу Светог Николе увјерљиво је приказао Дејан Елез, који већ неколико година учествује у овој манифестацији.

– Пресрећан сам због своје улоге и увијек се радо одазовем учешћу у овој манифестацији. У сусрет нашим најљепшим празницима дошли смо да обрадујемо малишане, подијелили смо им слаткише, а они су били јако радосни и срдачно су нас дочекали. Један од циљева ове манифестације је да се одржи наша традиција и да млађим нараштајима преносимо обичаје и традицију, и надамо се да ћемо у томе истрајати и у годинама које долазе, казао је Елез.

Фото: Бојан Д.Тошић

Према народном вјеровању, Свети Никола дарује дјеци и сиромашнима поклоне у чизмицама и чарапама које се остављају на прозор. И данас се његује ова традиција, а празник посвећен овом светитељу Српска православна црква и вјерници сваке године обиљежавају 19. децембра.