СДС је одлучио да, под плаштом незадовољства постојећим изборним правилима, бојкотује предстојеће пријевремене изборе за градоначелника Зворника и начелника Братунца, али ће тог 5. фебруара наредне године посматрати понашање на биралиштима у тим локалним заједницама.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је пријевремене изборе у двије локалне заједнице у Српској и још четири у ФБиХ због промјене стања на терену. Зворничани ће на биралишта јер је дугогодишњи први човјек тог града Зоран Стевановић прихватио мандат народног посланика, освојен на посљедњим изборима у октобру.

Кандидат СНСД-а је Бојан Ивановић, актуелни замјеник градоначелника у Зворнику, кога ће подржати и њихови коалициони партнери на републичком нивоу, међу којима је и Уједињена Српска, која је на локалним изборима 2020. имала свог кандидата.

Такав расплет ситуације указује на то да ће Ивановић бити једини кандидат за ту позицију у Зворнику, иако тако није изгледало у дане када је ЦИК и расписао изборе.

Тада је предсједник зворничког СДС-а Драгомир Васић за „Глас“ поручио да ће СДС, ПДП и Листа за правду и ред Небојше Вукановића имати кандидата, али је јуче из страначког врха, дан након што је истекао рок за пријаву имена, саопштено да СДС неће ни у Зворнику, као ни у Братунцу, учествовати на пријевременим изборима.

– СДС неће учествовати на ванредним изборима у Братунцу и Зворнику под садашњим условима, јер не жели дати легитимитет изборном процесу који не одражава вољу грађана, него је резултат изборних манипулација – пише у саопштењу путем којег су позвали грађане Зворника и Братунца да не изађу на изборе.

Ипак, навели су да ће на бирачким мјестима и у изборним комисијама имати своје посматраче да би евидентирали евентуалне неправилности, о којима ће благовремено реаговати према надлежним институцијама.

– СДС захтијева измјене Изборног закона, али не само оне техничке измјене закона и увођење скенера и видео-надзора паралелно са ручним бројањем као контролним механизмом, већ и суштинске попут враћања странкама власништва над мандатима изабраних функционера – саопштено је из те странке.

Предсједник зворничког одбора Уједињене Српске Синиша Илић сматра да је у позадини нешто сасвим друго. Потврђујући да ће Ивановић из СНСД-а имати њихову подршку и да ће бити једини кандидат оцијенио је да је јасно да СДС нема кандидата.

– Овако се само извлаче – рекао је кратко Илић за „Глас Српске“.

Избори у Братунцу су, с друге стране, посљедица превирања на локалу која су довела прво до референдума и затим и опозива Срђана Ранкића са мјеста начелника. Међутим, он се поново кандидовао за исту позицију, а овај пут ће му противкандидат бити Лазар Продановић из СНСД-а, којег подржава још неколико партија.

Осим у Зворнику и Братунцу пријевремени избори биће истог дана у Бихаћу, Тузли, Сребренику и Вогошћи.

Редослијед

Према редослиједу изборних активности у сусрет новој провјери код бирача је прописано да изборна ћутња почиње 4. фебруара. Утврђени резултати избора треба да буду објављени до 20. фебруара, а из ЦИК-а су поручили да ће они који буду хтјели захтјеве за поновно бројање гласачких листића моћи поднијети у року од три дана од објаве утврђених резултата.