Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић посјетио је данас општину Соколац, гдје је током састанка са начелником Милован Бјелицом потписао Споразум о суфинансирању куповине Аутобуске Станице у Сокоцу, али и осталих помоћних објеката који су у њеној служби.

Након састанка, градоначелник Ћосић новинарима је истакао да ће овај пројекат Град Источно Сарајево суфинансирати са 150.000 КМ, док ће општина Соколац издвојити око 330.000 КМ.

– Драго ми је да можемо помоћи у куповини Аутобуске станице што је приоритетно питање за општину Соколац, али и Град Источно Сарајево ако се узме у обзир наша статутарна надлежност у области организације градског превоза. Куповином аутобуске станице рјешиће се проблем аутобуског стајалишта у Сокоцу ради задовољавања потреба становника ове општине и свих других грађана који користе услуге аутобуског саобраћаја, као и да обезбједимо земљиште за изградњу Ватрогасног дома у Сокоцу за потребе Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Града Источно Сарајево, који ће се вјероватно градити у 2024. години – најавио је Ћосић.

Он је изразио задовољство што се ситуација око Аутобуске станице рјешава и очекује да ће до половине наредне године бити потписан уговор, обезбјеђена средства, те да ће Град своје обавезе око овог пројекта измирити у прва два мјесеца 2023. године.

– Ово је само један од пројеката које почињемо, јер је општина Соколац привредно најздравија општина у саставу Града по броју дрвопрерађивача и произвођача млијека. У буџету Града за наредну годину имамо 300.000 КМ које ћемо искористити за реконструкцију дијела главне улице – Цара Лазара у Сокоцу и ту нећемо стати него ћемо и 2024. године издвојити исто толико средстава. Покушаћемо сарађивати са Путевима РС како би се ријешиле и три попречне улице, а можда окончао и проблем паркинг простора, чиме ћемо цијелу ту инвестицију заокружили на један милион конвертибилних марака у двије године – казао је он.

Према његовим ријечима, потребно је да се заједно ради, па је у том погледу општина Соколац доста помогла око пројекта канализације у Кнежини чија је вриједност око 160.000 КМ.

– Желим да нагласим да пројекти које кандидује начелник Бјелица имају дугорочан ефекат за општину Соколац и ми се радујемо што можемо да им пружимо подршку, а то се прије свега односи на пројекат соларне електране. Још један приоритет јесте да се заједно са Владом РС приведе крају документација око изградње треће траке преко Романије. Осим наведеног, подржавамо и изградњу етно-села на Равној Романији које ће бити један значајан туристички потенцијал – закључио је Ћосић и додао да ће 2023. година сигурно бити пуна рада, како би се смањили бројни изазови.

Начелник Милован Бјелица истакао је да је током данашњег састанка договорен заједнички састанак градке и локалне самоуправе, те да ће се између празника разговарати о битним пројектима Града Источно Сарајево и општине Соколац.

Не можемо очекивати нека значајнија средства од Града, осим ових која су планирана што је за нашу општину веома корисно, али очекујемо и моралну, политичку и административну подршку гдје је потребна. Општина Соколац ће ући у реализацију четири или пет капиталних пројеката, а за соларну електрану имамо већ јасног инвеститора из Њемачке. Затим је ту и ризорт одмаралиште на Равној Романији „Соколов град“ за који смо добили подршку предсједника РС Милорада Додика, Владе РС и Града Источно Сарајево. Настављамо са активностима око обезбјеђивања средстава за почетак изградње Градске куће од РС и Србије – навео је Бјелица.

Он је додао да су у плану и пројекти око изградње система за пречишћавање пијаће воде и система за третман отпадних вода.

– Пројекат реконструкције саобраћајнице на путу Подроманија – Соколац се успјешно реализује и у току је завршница. Остало је још да се поставе расвјета и семафори. Град је платио изградњу пројектне документације, ми смо као локална заједница ријешили имовинско-правне односе, платили грађевинску дозволу и оно што је потребно око инфраструктуре – појаснио је Бјелица и изразио захвалност градоначелнику Ћосићу поводом данашње посјете.

Састанку је присуствовао и командир Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Источно Сарајево Његош Вукадин.