Усвојене све тачке Дневног реда (ВИДЕО)

Осамнаеста редовна сједница Скупштине општине Соколац

0

На 18. редовној сједници Скупштине општине Соколац која је данас одржана, усвојене су све тачке Дневног реда. Одборници су подржали Приједлог ребаланса буџета Општине Соколац за 2022. годину као и Приједлог буџета Општине Соколац за наредну годину који износи 11.044.000 КМ.

Порески приходи обухватају 43% буџетских средстава. У поређењу са остварењем за 2022. годину умањени су за 1%, док су непорески проходи у поређењу са оставрењем већи за 2% и чине 29% буџетских средстава.

Према ријечима предсједника СО Соколац Сретка Марјановића уз сву тежину посла и проблема важно је да су позиција и опозиција јединствени да препознају шта је приоритет а то су грађани и привредни субјекти ове локалне заједнице.

• Предстоји нам тешка година и вјерујем да ћемо у наредном пероду морати извршити одређени ребаланс буџета, али ако будем имали у виду јединство које је владало на данашњој скупштини вјерујем да ће наредна година бити успјешнија по питању заједничког рада и циљева– додао је Марјановић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је истакао да је начелник Бјелица уважио амандман, те је ребаланс повећан за 300.000 КМ као помоћ Владе Републике Српске. Самим тим уважавањем од стране начелника, скупштинска већина је подржала усвајање ребаласна буџета.

• На прошлој ванредној сједници када је на Дневном реду био Нацрт ребаланса буџета уважени су наши амандмани те формиран Приједлог буџета за 2023. годину. Било је ту још неколико амандмана које је предложила скупштинска већина који су усвојени. Ми смо одговорили на све то подршком буџета и нагласили да је сада све на начелнику, да је обавезан поштовати извршење буџета што до ових година није био случај. У наредном периоду се надамо да ће се руководити одговорно и наша подршка као коректних сарадника неће изостати- навео је Радић.

Одборници су данас пружили апсолутну подршку навео је начелник Општине Милован Бјелица.

• Поједине ставке због којих је пробијен овогодишњи буџет захтјевале су више средстава него што било планирано. Имали смо и суфинасирање одређеног броја пројеката које се односи на социјално становање, енергетску ефикасност те повећање личног дохотка. Влада је у два наврата донијела одлуку за повећање. Било је трошкова за комуналне услуге на подручју општине, док се не може занемарити ни пораст цијена енергената- појаснио је Бјелица те додао да се до сада нису мијењале цијене комуналија и цијене боравка дјеце у Установи за предшколско васпитање и образовање за шта ће се у наредном периоду морати дати приједлог кориговања цијена на разматрење.

Због избора на другу функцију Стахиња Башевић поднио је оставку на мјесто одборника и свих радних тијела Скупштине општине Соколац, а на његово мјесто ступила је Снежана Којић, одборник са листе Савеза независних социјалдемократа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име