Фото: СРНА

Оснивач организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон изјавио је да су волонтери те организације на Косову и Метохији примијетили велику забринутост и страх код Срба и сјеверно и јужно од Ибра и истакао да се они и те како боре и да би ријетко који народ у Европи издржао све што они издржавају Срби већ 23 године.

– И зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства – рекао је Гујон, који је и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Он је навео да се волонтери, који су успјели да уђу на Космет са традиционалним божићним конвојем организације „Солидарност за Косово“, сада спремају да крену на терен, да обилазе села и српске куће у енклавама и да дијеле нову топлу одјећу, обућу и све оно што је потребно.

– Допремљено је 48 коза, 40 оваца и пет крава за породице које се баве сточарством. Ти људи живе од сточарства, они су вредни и сами се боре за свој живот. Када једној породици поклоните 10 коза или једну краву, то је за њих велико весеље. Када бисте их питали шта им треба, никада не би одговорили треба ми новац или ауто. Они кажу треба ми трактор, крава, овца. Када се људи боре, онда и ви имате жељу да им помогнете – рекао је Гујон.

Он је нагласио да су волонтери Французи који узимају одморе у својим фирмама како би 10 дана дошли на Косово и Метохију и били уз народ који пати и то траје већ 18 година.

Сјећам се сцена кад се цијело село скупи на некој раскрсници или тргу, дјеца су радосна и срећна, као и старији. Ван тих тренутака нема пуно мјеста за радост. Волонтери ће и у наредним данима бити на терену и завршиће подјелу 12 тона помоћи, а усред зиме увијек дјелимо шпорете, поготово за старе људе. Покушавамо да током тог божићног конвоја циљано помажемо породицама – изјавио је Гујон за РТС.

Гујон је навео да нема назнака да ће му бити укинута забрана уласка на Космет.

– Ја се и даље судим по косовским судовима, пребацују ме из једног у други, без образложења, без рока, али се надам да ће то једног дана да буде поништено, јер је срамота у Европи почетком 21. вијека да се забрањује некоме да уђе на неку територију, без разлога, поготово када тај човек и финансијски подржава енклаве. Вјерујем да ће то бити поништено и то ће бити знак да се ситуација мало побољшала – рекао је он.