Генерални секретар Удружења „Корени“ и државни секретар у Влади Србије Иван Бошњак рекао је данас на Сокоцу да је важно да Српско војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ из Одбрамбено-отаџбинског рата буде редовно мјесто посјета и ходочашћа свих који долазе у Републику Српску и БиХ.

„Жртва ових момака и девојака који су уградили своје животе у Републику Српску треба остане запамћена и да ће чува и у будућности“, истакао је Бошњак.

Он је изразио задовољство што је договорена сарадња овог удружења и општине Соколац, те најавио да ће већ ове године бити предузети заједнички пројекти којима ће ова локална заједница бити повезана са општинама у централној Србији и на другим просторима гдје Срби живе у региону.

„Путем тих програма ћемо омогућити да се инвестира, као што је и у другим просторима у Републици Српској инвестирано, и да на тај начин Србија помогне народ који овде живи“, додао је Бошњак.

Група чланова Удружења „Корени“ је у пратњи начелника соколачке општине Милована Бјелице посјетила је Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“, Манастир Светог великомученика Георгија и Планинарски дом „Црвене стијене“ на Равној Романији.

Бошњак је рекао новинарима на „Малом Зејтинлику“ да се ово удружење бави повезивањем српског културног простора, односно матице Срба у региону и српске дијаспоре широм свијета.

„На најбољи начин, у најави Дана Републике Српске, дошли смо на место које је практично и печат независности и слободе ових простора“, нагласио је Бошњак.

Предсједник Извршног одбора Удружења „Корени“ Милан Гутић рекао је да је Мали Зејтинлик велика успомена и велика рана, те да већ годинама носи терет, с обзиром на то да води коријене са ових простора, како да заједно допринесу изградњи модерне, уређење и развијене партиотске државе, на темељима вриједности из прошлости, а у складу са вриједностима данашњег времена.

Он је истакао да „Корени“ желе добро свом народу, али не на штету ниједног другог, те да се треба прихватити „да нам је живети заједно“, као и да долазе са идејом „Отвореног Балкана“ предсједника Србије Александра Вучића.

Члан „Корена“, професор Радован Пејановић са Универзитета у Новом Саду, рекао је да им је част и задовољство што су дошли у средину која је умјела и умије да се бори за свој идентитет и да покаже праве вриједности, које су једно вријеме биле изгубљене, а то су патриотизам и родољубље.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица напоменуо је да су са представницима „Корена“ договорене активности на формирању овог удружења, једног од првих у Републици Српској, те додао да је гостима из Србије представио укупну привредну-економску ситуацију, планове и потенцијале ове локалне заједнице.

Бјелица је додао да сарадњом са „Коренима“ очекује значајну подршку у повезивању са људима, привредницима и бизнисменима, на свим просторима гдје живе Срби и да ће предочити гдје могу да уложе.

„Соколац је врло значајно мјесто у историји и кроз вијекове имао је своју улогу, а посебно у периоду од краја деведесетих година прошлог вијека и ту је Мали Зејтинлик и Манастир на Равној Романији, гдје се чува печат Републике Српске“, изјавио је Бјелица.

Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понијеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренијеле их на подручје општине Соколац, гдје је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске.

На зидовима цркве Манастира Светог великомученика Горгија на Равној Романији, недалеко од Сокоца, уклесана су имена 4.000 бораца Војске Републике Српске са простора Сарајевско-романијске регије.