Положени вијенци на „Малом Зејтинлику“; Додик: 9. јануар остаје Дан Републике (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу „Мали зејтинлик“ у Сокоцу гдје је сахрањено њих око 1.000, почело је обиљежавање 9.јануара – Дана Републике Српске.

Након помена, које је служило локално свештенство, услиједило је полагање вијенаца.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је у Сокоцу, да је 9. јануара 1992. године донесена одлука о формирању Републике, а 28. фебруара је донесен Устав Републике.

Фото: Бојан Д.Тошић

Истакао је да некима смета година када се то десило, а то је прије оружаних сукоба.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је у име Републике Србије Дан Републике Српске.

Дачић је истакао да је Република Српска Уставом загарантована и међународним актима и то никакве везе нема са питањем сувернитета или територијалног интегритета БиХ и одлукама разних судова.

Фото: Бојан Д.Тошић

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске Синиша Каран и Саво Минић, министри у Влади Србије Никола Селаковић, Даница Грујичић и Ивица Дачић.

Цвијеће на спомен-крст положили сзу Дарко Младић син генерала Ратка Младића, посланици у Парламентарној скупштини БиХ, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, представници Борачке организације Сарајевско-романијске регије, делегација савеза општина и градова Републике Српске, као и Министарства одбране и Трећег пјешадијског Републике Српске пука и Оружаних снага БиХ, те невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: Бојан Д.Тошић

Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понијеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренијеле их на подручје општине Соколац, гдје је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске.