Министарство културе Србије објавило је на Твитеру да је у оквиру пројекта Историјског музеја Србија завршена реплика круне деспота Стефана Лазаревића, урађена на основу фреске из цркве Свете Тројице манастира Манасија.

Како је Министарство навело, пројектом је планирана израда више од 20 круна српских средњовијековних владара и владарки, пише Блиц.

„Завршене реплике круна, али и оне које ће у наредном периоду бити израђене, биће дио сталне поставке Историјског музеја Србије, који ће свој нови дом добити у некадашњој згради Главне жељезничке станице у Београду“, навело је Министарство.

На Инстаграм страници Историјског музеја наводи се да су завршене реконструкције круна цара Душана и краља Милутина.

Историјски музеј Србије покренуо је са својим спољним сарадницима пројекат израде идеалних реконструкција круна средњовијековних српских владара које ће бити приказане јавности у будућој сталној поставци Музеја.

Како је Министарство навело, пројектом је планирана израда више од 20 круна српских средњовијековних владара и владарки.

Наводи се да је круну деспота Стефана израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица на основу фреске и да је израђена од позлаћеног сребра, опсидијана, турмалина, аквамарина, граната, аметиста, узгајних рубина и сафира и слатководних бисера.

Он је израдио и идеалну реплику круне краља Милутина од позлаћеног сребра, рубина, сафира, аметиста, лапис лазулија и бисера на основу фреске из манастира Студеница, као и реплику круне цара Душана.