Фото: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Христостом рекао је да је данас вријеме када се искушава православна вјера, те поручио вјерницима да требају чинити добро и помагати ближњима колико су у могућности.

Митрополит Хризостом је у бесједи након литургије у Храму Светог архангела Гаврила на Палама пожелио вјерницима срећну и благословену 2023. годину.

Владика Хризостом је рекао да је данас велики празник јер се слави и празник Христовог обрезања и Светог Василија Великога који је био теолог, научник и живио у четвртом вијеку.

“Свети Василије Велики један је од највећих светаца који је устао у борбу против лажник јеретика, који су покашавали да омаловаже Христа, Цркву и Господа. Он је устао и стао у одбрану и допринио да побиједи православна Црква и православно учење”, рекао је митрополит током бесједе.

Владика је додао да се данас слави Нова година, која означава почетак новог годишњег круга, када се вријеме, простор и ваздух освештавају, како би човјек у свему томе светом живио.

“Почетак године је прилика да захвалимо Богу за прошлу годину коју можда неки остављају у добром или лошем сјећању али је све од Бога и тако треба и да прихватамо. Од нас зависи како ћемо почети Нову годину да ли са вјером или ћемо то са неким другим обичајима”, рекао је митрополит Хризостом.

Српска, Руска и Грузијска црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ између 13. и 14. јануара дочекали су православну Нову годину.