Кинески контејнери у луци Ђингдао чекају на утовар, новембар 2020.

Обим кинеске спољне трговине по први пут је премашио 40 билиона јуана, и 6 година заредом задржава позицију највеће трговинске земље на свету. Достигнуће кинеске спољне трговине у 2022. је појачало поверење међународне заједнице у кинеску економију.

Према подацима Опште управе царине Кине, укупна вредност увоза и извоза кинеске трговине робом у 2022. је износила 42,07 билиона јуана, што је 7,7 одсто више у односу на 2021., када је епидемија и даље погађала већи део света.

Одакле отпорност и виталност кинеске спољне трговине? Из перспективе извоза, јасно смо схватили два кључа „тржишта” и „производа”.

На пример, последњих година кинеска индустрија електричних возила снажно се развијала и њена међународна конкурентност је значајно порасла. Према подацима Кинеског удружења аутомобилске индустрије, од јануара до новембра 2022. кинеска аутомобилска предузећа извезла су 593.000 електричних возила, што представља микрокосмос кинеског развоја спољне трговине.

Било је такође све више партнера у кинеској спољној трговини у 2022. години, извоз у АСЕАН, ЕУ и друге велике трговинске партнере је брзо растао, а извоз у земље дуж „појаса и пута” је порастао 20 одсто.

Извоз соларних ћелија, литијумских батерија и аутомобила је порастао за 67.8, 86.7 и 82.2 одсто. То у потпуности показује да се глобално тржиште не може одвојити од „произведено у Кини”, а позиција Кине као „фабрике света” се не може заменити.

Поред тога, како је Кина прилагодила мере превенције и контроле епидемије ковида-19, многе међународне инвестиционе институције су подигле прогнозе кинеског економског раста у 2023. години.